2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Halolaj hal nélkül?

Brit kutatók szerint, a genetikailag módosított, halolaj előállítására alkalmas növények új megközelítést nyújthatnak a táplálkozás javítására. A végső cél, hogy a genetikailag módosított olajokat csirkékkel és tehenekkel etessék meg, hogy azok Omega 3-ba
2007. november 16. péntek 18:45 - Hírextra
A kísérletek bizonyították, hogy a tengeri organizmusokból származó géneket tartalmazó termények képesek Omega 3 zsírsavat előállítani, mely normál esetben csak az olajos halakban található meg. Az olajat állati eledelhez adva, az állatok Omega 3-ban gazdag húst, tejet és tojást nyújtanak. Az EU-szerte zajló Lipgene projekt kutatói szerint, az ilyen ételek segíthetnének megbirkózni az olyan közegészségügyi kérdésekkel, mint az elhízás.

Az apadó halállományok, és a tengeri szennyezés miatti aggodalom odáig vezette a kutatókat, hogy alternatív forrásokat keressenek a hosszú láncú, Omega 3 zsírsavak esetén, mely zsírok fontos egészségügyi előnyökkel járnak, különösen a szív számára. A legjobb forrás az olajos hal - mint a lazac, makréla és hering - , ám a legtöbb ember nem eszik belőlük eleget.

Az Omega 3 zsírsavakat nem maguk a halak állítják elő, hanem azon tengeri mikrobák, melyeket elfogyasztanak. Harpendeni kutatók az úgynevezett Thalassiosira pseudonana, mikroszkopikus, egysejtű tengeri algafajból izoláltak kulcsfontosságú géneket. Ezt követően a géneket olyan növényekbe helyezték, mint lenmag és repce, majd kimutatták, hogy a növények képesek voltak Omega 3 zsírsavak szintetizálására magolajukban.
 
Johnathan Napier professzor szerint, a fő probléma az, hogy a hal és a halolaj igen komolyan apadó forrás. "Komoly problémák vannak a természetes halállományok fenntarthatóságával, és aggodalmak a tengeri környezet szennyezésével kapcsolatban, így próbálunk fenntartható, alternatív forrást keresni a halolajakra".

A Lipgene által közzétett adatok szerint, a brit populációnak mindössze 30 százaléka fogyasztja a napi ajánlott 450 mg Omega 3 zsírsavat.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását