2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A legnépszerűbb olasz dal

Adriano Celentano Azzurro című dala a legnépszerűbb olasz dal a világon - ez derül ki az olasz kultúra terjesztésére hivatott Dante Alighieri Társaság legújabb felméréséből.
2007. november 15. csütörtök 12:45 - Hírextra

A társaság, amely internetes honlapján (www.ladante.it) minden hónapban más témában szavaztatja meg látogatóit, ezúttal az olasz slágerek nagyvilágbeli népszerűségére volt kíváncsi. Ebből kiderült, hogy Celentano 1968-ban született dala hangzik fel a legtöbbet világszerte - erre 12 százalék szavazott -, míg a második helyre szintén egy klasszikus, Domenico Modugno éppen 10 évvel korábbi Volaré-ja (eredeti címén Nel blu dipinto di blu) került 11,5 százalékkal. A 3. helyezett egy fiatalabb versenyző, aki a maga módján lassan ugyancsak "klasszikussá" válik: Eros Ramazzotti 8 százalékot kapott a Musica é című daláért.

Utána ismét régebbi dalok következnek, mindenekelőtt az olasz "bel canto" prototípusa, az O Sole Mio, a legendás operaénekes, Enrico Caruso előadásában, Gino Paoli 60-as évekbeli romantikus dala, a Sapore di sale, amelyet a szerző Stefania Sandrelli iránti szerelme ihletett. A dalt Ennio Morricone hangszerelésében tovább népszerűsítette az 1983-ban készült nosztalgiafilm, A tenger illata. Ugyancsak ahhoz az évtizedhez és a strandoláshoz kötődik Edoardo Vianello Abbronzatissima című dala.

Az első 10 utolsó négy helyén már a "modernebbek" is szóhoz jutottak: Irene Grandi a Bruci la cittá-val, Luca Carboni a Mare maré-val, Andrea Bocelli és Giorgia a Vivo per lei-vel, végül Jovanotti a Bellával. A listáról természetesen nem hiányozhattak olyan örökzöldek, mint a Bella Ciao partizándal, Gianni Moranditól a szívszorító In ginocchio da te (Térden állva előtted), a Santa Lucia vagy a Tarantella.

A legtöbben Latin-Amerikából szavaztak az olasz dalokra, ami nem meglepő, ismerve a több nemzedékre visszatekintő, többmilliós olasz emigrációt Argentínában, Brazíliában és Chilében. Európában Svájc vezet, utána Franciaország és Lengyelország következik. Abszolút új "piaca" az olasz dalnak a Közel-Kelet, és egyre többen hallgatják Itália énekeit Kínában és Japánban is.
A társaság honlapja máris feltette a következő kérdést: Melyik az a kortárs vagy klasszikus olasz szerző könyve, amely Önből a legerősebb érzelmeket váltotta ki, és amelyet bármikor szívesen újraolvas?

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását