2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Utak a cigányok evangelizálásában

Utak a cigányok evangelizálásában: emberi haladás szolgálata - Ige szolgálata címmel cigánypasztorációs konferenciát szervez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Migrációs Bizottsága és az első roma boldoggá avatott személyről elnevezett Ceferino
2007. november 12. hétfő 09:55 - Hírextra

Hangsúlyozta, hogy a romák társadalmi felzárkóztatását és hitéletük fejlesztését az MKPK fontosnak tartja, ezt szolgálja cigánypasztorációs tevékenységük. A konferencián mintegy száz munkatárs vesz majd részt. A háromnapos találkozón Mario Riboldi olasz pap tart előadást az első roma boldoggá avatásáról és ennek jelentőségéről, valamint a jövőben várható boldoggá avatásokról.

Az MKPK romákkal foglalkozó szakembere az első boldoggá avatott roma életéből felidézte, hogy Ceferino lókereskedő volt, aki szegényeken segített, majd ő maga is elvesztette vagyonát. A mély hitéletű roma egy spanyolországi polgármestert 1936-ban, a polgárháború idején megmentett a halálos fertőző betegségtől.

Magyarországon a helyi lakosság arányaihoz képest nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a roma származású papok aránya, ami az eredményes cigánypasztorációs tevékenységnek köszönhető - mondta Dúl Géza.

Beszélt arról, hogy a konferencián szó lesz egyebek között a roma mentalitásról, az egyenlő bánásmód érvényesítéséről, az emberi fejlődés cigánypasztorációs elősegítéséről és a karitászmunka szükségességéről az evangelizációban. A közvetlen hittérítés gyakorlati bemutatását különböző beszámolók segítik majd.

Hozzátette, a papok között eltérőek a nézetek abban a tekintetben, hogy a cigánypasztorációban mire helyezzék a hangsúlyt. Az egyik irányvonal szerint fontosabb az iskolai felzárkózatás, a felnőttképzés és a szociális segítség, míg a másik inkább az igehirdetés irányából közelíti meg a kérdést.

Az előadók közül érveiket ismertetik majd többek között Hoffer József jezsuita szerzetes, Adányi László, a Katolikus Karitász főtitkára, Szabóné Kármán Judit romológus és Udvardy György, az Esztergom-budapesti főegyházmegye püspöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását