2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem lesz sertéstüntetés

Megállapodott az agrártárca a sertéstartók képviselőivel, így várhatóan elmarad az ágazatban dolgozók csütörtökre tervezett országos demonstrációja. Az egyezség értelmében jövő nyárig 14-15 milliárd forinthoz juthatnak a sertéstartók - jelentette be hétfő
2007. november 12. hétfő 13:24 - Hírextra
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn írta alá a megállapodást a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége valamint a Magyar Parasztszövetség vezetőivel. Ebben a termelők azt javasolják a Demonstrációs Bizottságnak, hogy az mondja le a csütörtökre meghirdetett tüntetést. Erről szerdán hoz végső döntést a kibővített bizottság.

A sertéstartók év végéig 10 milliárd, jövő nyárig pedig összesen 14-15 milliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak. A pénz egyharmadát uniós pályázatokon nyerhetik el a gazdák.

A tenyésztők a növekvő takarmány -, és a csökkenő sertés felvásárlási árak miatt kerültek nehéz helyzetbe. Az agrártárca a tárolás és az export támogatásával, valamint a költségek csökkentésével tudja őket segíteni.

Az agrártárca eddig egyebek mellett a sertésfélék bizonyos betegségeinek vérvizsgálatát tette díjmentessé, támogatást adott az állattenyésztéshez szükséges gabona közraktározásához, illetve előrébb hozta a támogatások igénylésének időpontját.

A mostani megállapodás szerint ingyenes lesz az állati tetemek megsemmisítése, bővül az állati megbetegedések megelőzésére illetve gyógyítására felvehető támogatások köre és még idén új sertés állatjóléti támogatásokat is meghirdetnek. A szaktárca kampányt indít a feketegazdaság visszaszorításáért. Becslések szerint a hazai sertéshúsok 25-30 százaléka illegálisan kerül a fogyasztókhoz.

Az agrártárca kezdeményezni fogja, hogy az ágazat szereplőinek átmeneti fizetési gondjai esetén az alkalmazottak járulékfizetési kedvezményt kaphassanak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását