2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Húszezer ingyenes vizsgálatot végeztek

Több mint húszezer vizsgálatot végeztek el ingyenesen a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program november 3-i, szombati rendezvényén. A Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére, civil és állami egészségügyi szervezetek összefogásában zajló hét hetes r
2007. november 6. kedd 15:29 - Hírextra

A rendezvénysorozat első állomásán a legtöbben vércukor- és koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak, de megállás nélkül dolgoztak az anyajegyeket és melanomát szűrő szakemberek is. A résztvevők számára vonzó volt, hogy barátságos környezetben, családi programként vehettek részt olyan vizsgálatokon, amit eddig esetleg az orvosi rendelő vagy a kórház felkeresése miatt halogattak. A szűrővizsgálatok fontosságát jelzi, hogy egy nap alatt ezerötszáz esetben derült fény kezdődő vagy lappangó betegségre.

A nap során minden tizedik, a szűrésen részt vevő látogatónak magasabb volt a vércukorszintje a normális értéknél, közülük – újabb vizsgálatot végeztetve – harminc főnél valószínűsíthető az újonnan felfedezett cukorbetegség. Az érintetteket a szűrést követően arról is tájékoztatták a szakemberek, hogy milyen értékekre kell figyelniük és hová fordulhatnak a betegséggel kapcsolatos további információért.

A SZ.É.P. Szombat vendégeinek lehetősége nyílt arra, hogy valamennyi anyajegyüket ellenőriztessék. A jelentkezőket átvizsgálva 12 daganatos elváltozásra derült fény, volt olyan, akinél több rákos bőrfelületet is kiszűrtek. A szakorvosok figyelmeztető jelként említették, hogy a bőrrák nem elsősorban az idős embereket támadja meg: sokszor fiatalokat kellett szembesíteniük a megrendítő eredménnyel.

A férfiaknál vérvizsgálat során ellenőrizték a vérben lévő prosztata-specifikus antigén (PSA) értékét. A vizsgálatok alapján minden huszadik férfi számára szakorvosi vizitet javasoltak a szakemberek, mivel ezekben az esetekben valószínűsíthető a prosztatarák.

A legtöbb negatív eredményt a látás- és hallásvizsgálatok hozták. A szemvizsgálaton résztvevők 80-90 százalékánál derült ki, hogy szemüvegre lenne szükségük, vagy a legutolsó vizsgálat óta romlott a látásuk. A szűrést végző szakemberek szerint sokaknak azért romlik rohamosan a látása, mert több éve nem ellenőriztették szemüket, vagy mert nem orvos által felírt dioptriás lencséket használnak. A hallásvizsgálatok eredménye sokszor elhanyagolt felső-légúti betegségekre vezethető vissza.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását