2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

TASZ a bábákért

Ellehetetlenülhet a bábák munkája az otthon szülésről szóló új törvénytervezet értelmében, továbbá sérül a szabad választás alkotmányos joga is - állapította meg Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület elnöke hétfői budapesti sajtótá
2007. november 5. hétfő 14:49 - Hírextra
A parlament elé terjesztendő jogszabálytervezetben olyan feltételeket támasztanak az otthon szülő kismamák felé, amelyet csak egy kórház tud teljesíteni. Emiatt Európa legszigorúbb, szülést szabályozó törvénye születhet majd meg a magyar parlamentben - fogalmazott.

Állásfoglalásuk szerint azonban a szülés levezetéséhez nem kellenek orvosi, kórházi feltételek, ahhoz elegendőek a szakképzett bábák. A szüléskor fellépő komplikációk ugyanis hasonló arányban lépnek fel a kórházakban és az otthonokban - közölte. Ismertetése szerint, az európai átlagtól elmaradva, Magyarországon a szülések 5 ezreléke végződik csecsemőhalállal. Ez a mutató ugyanis Nyugat-Európában 3 ezrelék.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az otthon szülés jogi tisztázása mintegy húsz éve várat magára Magyarországon, aminek megoldása szerintük a független bábaság rendszerének a megteremtése lenne, nem pedig az, hogy kötelezően előírnák az orvos jelenlétét a születéseknél. Megjegyezte, hogy a törvény-előkészítésnél a politikai vezetők a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleményét kérték ki, amely eleve ellenségesen viseltetik az otthon szüléssel szemben.

Az otthon szülő édesanyák nevében Bozóki Bea annak adott hangot, hogy minden szülő nőt megilleti az a jog, hogy eldönthesse, kiben bízik meg, így aki az otthoni körülményeket preferálja, annak adassék meg ez a lehetőség. Szerinte az nem jelent szabad választást, ha különböző feltételeket szabnak az otthon szülők számára, mint például az orvos kötelező jelenléte, a 30 percen belül elérhető kórház, vagy a 35 éves felső korhatár.

A TASZ véleménye szerint nem lenne helyes, ha a törvény olyan kritériumokat támasztana a szüléssel kapcsolatban, mint többek között az, hogy Rh-negatív nő nem szülhet otthon, legyen folyamatos szívhanghallgatásra alkalmas készülék (CTG) az otthon szülés helyszínén, vagy 4,2 kilogrammnál nagyobb súlyú gyermek nem születhet otthon.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását