2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megtekinthető a fáraó arca

Amióta pontosan 85 évvel ezelőtt felfedezték Tutanhamon sírját, rengetegen csodálták meg a fáraó szarkofágját, ám összesen talán félszáz ember látta a fiatalon meghalt uralkodó arcát - vasárnaptól azonban a sírbolt minden látogatója megtekintheti azt, ami
2007. november 5. hétfő 06:45 - Hírextra

A fáraók híres temetkezési helyén, a Luxor közelében lévő Királyok Völgyében vasárnap a szakemberek kiemelték kőszarkofágjából Tutanhamon múmiáját és egy különleges üvegszekrénybe helyezték olymódon, hogy szabadon hagyták a fejét és a lábát is, míg a múmia többi részét továbbra is lenvászon takarja.

A művelet elsődleges célja nem a turisták igényeinek kielégítése volt, hanem az, hogy megóvják a 3300 éves múmiát a sírkamrában lévő nedvességtől, amely elsősorban a napi ötezer látogatónak "köszönhető". A légkondicionált "üvegkoporsóban" megoldható a tökéletes szigetelés, és a 19 éves korában elhunyt fáraó arcának megmaradt vonásai is láthatók.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia idején uralkodott, 9 éves korában lépett a trónra, i.e. 1300 körül. Nem tartozott a jelentős uralkodók közé, hírnevét annak köszönheti, hogy 1922. november 4-én, pontosan 85 éve Howard Carter brit régész érintetlen állapotban találta meg és tárta fel a továbbiakban sírját, benne a fáraóval együtt eltemetett mesés kincsekkel. Ez eddig az egyetlen ilyen eset, mert bármennyire gondosan elrejtették is az ókori egyiptomiak uralkodóik sírját, az évezredek során az összes többi ismert temetkezési helyet kirabolták.

"Az aranygyermeket rejtély, misztérium övezi, és ma az egész világ látni fogja, mit tesz Egyiptom azért, hogy megőrizze; és mostantól mindenki láthatja a múmiát" - jelentette ki Zahi Havasz, Egyiptom régészeti főfelügyelője a vasárnapi "átköltöztetés" után.

Hozzáfűzte, hogy a régészek két éve kezdtek hozzá a múmia restaurálásához. A bebalzsamozott tetem 18 ponton megsérült, amikor a felfedező Howard Carter megkísérelte leemelni róla aranymaszkját. Ma azonban leginkább a turisták leheletének párája veszélyezteti. "Az a veszély fenyeget, hogy szétporlad. Az egyedüli összefüggő része az arc. Mindent meg kell tennünk megőrzéséért. Mindenki kíváncsi rá, mindenki elképzeli magának. Ez az arc különbözik a kairói múzeumban látható többi múmiaarctól... Mintha egy mosoly árnyéka játszana rajta..." - mondta az egyiptomi főrégész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását