2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Wittner: valódi rendszerváltás kell

Wittner Mária 1956-os halálra ítélt, fideszes országgyűlési képviselő szerint valódi rendszerváltásra van szükség azért, hogy minden magyar állampolgár egyenlő jogokkal élhessen egy népuralmi, népképviseleti rendszerben.
2007. november 4. vasárnap 18:46 - Hírextra

A politikus vasárnap a budapesti Kossuth téren beszélt erről A megtorlás napja - a megtorlás éve: 2007 címmel rendezett, ,56-os és más civil szervezeteket magában foglaló Élő 1956 Tömörülés által szervezett megemlékezésen, a "lyukas zászló" alatti 1956-os emlékműnél.
A képviselő szerint ma nem pártvezérek, hanem KISZ-vezérek vannak hatalmon. Megemlítette Amerika felelősségét is, egyrészt amiért 1956-ban "elküldte a táviratot a nagy testvérnek, hogy Magyarországhoz nem fűződik semmilyen érdeke", másfelől mert, a mai KISZ-vezérek őt szolgálják, "néha átkacsintva a nagy testvérre".

Székelyhidi Ágoston író, a Kárpát-medencei 1956-os Emlékbizottság vezetője az Élő 1956 Tömörülés nevében törvénymódosítást szorgalmazott azért, hogy közvádas eljárással büntessék az 1956-os forradalom tagadását, illetve a leverésében és az azt követő megtorlásokban a kommunista vezetés felelősségét.

Horváth Attila egyetemi docens, jogtörténész, a Civil Jogász Bizottság tagja az 1956-ot követő megtorlásokról elmondta, hogy több embert végeztek ki és börtönöztek be mint az 1849 illetve az 1919 utáni megtorlásokban és az 1945 utáni népbírósági perekben együttvéve.

Vanek Béla, az 1956-os Alapítvány elnöke 1848-49 és 1956 között vont párhuzamot, kiemelve, közös vonásuk, hogy az orosz, majd a szovjet hadsereg verte le a forradalom utáni szabadságharcot.
A rendezvény végén mintegy száz árpádsávos és nemzetiszínű zászló lobogtató emlékező átvonult a Szabadság térre, ahol a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 demonstrációja kezdődött.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását