2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vita a vagyonnyilatkozatokról

Az MSZP szerint már csak a részletekről vitatkozik az öt parlamenti párt az egyes vagyonnyilatkozattételi kötelezettségről szóló törvényjavaslat kapcsán. Erről Csiha Judit szocialista parlamenti képviselője beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztató
2007. október 25. csütörtök 15:02 - Hírextra
Az öt parlamenti párt egyetért a szabályozás szükségességében, már csak néhány vitatott kérdés maradt - fogalmazott Csiha Judit, annak kapcsán, hogy a közszolgálatban dolgozók vagyoni helyzetének alakulásával foglalkozó törvényjavaslatról szerdán tartottak ötpárti egyeztetést.

Kérdésre válaszolva elmondta: a törvényjavaslat egészének elfogadásához nem szükséges kétharmados parlamenti támogatás, kivételt jelent azonban a fegyveres testületekre vonatkozó rész.

A kormánypárti politikus a vitás pontok között említette, hogy ki őrizze a vagyonnyilatkozatokat. Csiha Judit azt mondta, az ellenzéki képviselők szerint egy külön hivatalnak, a Történeti Hivatalhoz hasonló jogállással kellene őriznie a dokumentumokat. A törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy ezt a munkáltatónak kell megtennie, többségük ma is őriz adatvédelmi kötelezettséggel iratokat - tette hozzá.

Csiha Judit egyetért azzal az ellenzéki kezdeményezéssel, hogy aki saját maga ellen kér vagyongyarapodási vizsgálatot, ezért neki ne kelljen fizetnie. Egy másik vitatott kérdés kapcsán a képviselő azt mondta, nem azt kellene bizonyítania az eljárás alá vontnak, hogy úgy járt el, amint az adott helyzetben elvárható, hanem úgy, ahogy az tőle elvárható. Ilyen különbségtétel van a magyar jogrendszerben - hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. Mint mondta, még az sem világos, ki állapítsa meg a közélet tisztasága szempontjából jelentős érzékenységgel rendelkező munkaköröket.

Az MSZP-s képviselő elmondta, az előterjesztés a vagyonnyilatkozattételt kiterjeszti azokra is, akik nem feltétlenül az állami szférában dolgoznak, de közpénzek felhasználásáról döntenek. A javaslat közbeszerzési eljárásokban közreműködőkre is vonatkozik majd - fűzte hozzá, megjegyezve: a jövőben vagyonnyilatkozattételi kötelezettsége lesz a közjegyzőknek és az ügyészeknek.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a közélet megtisztítására tett javaslatcsomagjának része.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását