2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Középpontban a rákszűrés

Országos kampányt indít a szűrővizsgálatok népszerűsítése érdekében a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), melyhez a központi egészségügyi intézményeken kívül számos civil szervezet is csatlakozott - tájékoztatta a kampány lebonyolítását segítő kommunikációs cé
2007. október 25. csütörtök 19:36 - Hírextra
Az ország hét nagyvárosában rendeznek SZ.É.P.-szombatokat november 3-a és december 15-e között. A Miniszterelnöki Hivatal, valamint számos egészségügyi intézmény és civil szervezet által indított akció keretében elsőként Budapesten, majd Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és december 15-én Székesfehérváron ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők. A programokon többek között melanóma-szűrést, vércukorszint-, koleszterin-, testzsírszázalék- és vérnyomásmérést, ortopédiai szűrést, szemészeti és hallásvizsgálatot végeztethetnek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók.

A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadást is végeznek a helyszínen jelenlévő szakemberek: a helyes táplálkozástól a betegjogokon át az egészségbiztosítással kapcsolatban felmerülő kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők. A program során minden belépő saját egészségügyi szűrőlapot kap, amellyel meglátogathatja a rendezvény valamennyi állomását: részt vehet a szűréseken, sportprogramokon, életmód- és táplálkozási tanácsadáson. A könyvet megőrizve tájékozódhat arról, mik a számára ajánlott szűrővizsgálatok, illetve mikor esedékes számára a következő szűrővizsgálat.

A kommunikációs cég közleménye kitér arra is, hogy Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat, amelyek jelentős része megelőzhető, vagy korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható. A halálozások mintegy kétharmadáért a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések felelősek. Az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva Magyarországon 1,8-szoros a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, a szívkoszorúér-betegségek esetén ez a szorzó háromszoros, míg az agyérbetegségeknél négyszeres. Mindennek eredményeképpen évente egy közepes méretű városnyi lakossal, ötvenezer fővel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európában.

A civilizációs betegségekre - mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések egy része, de akár a rosszindulatú daganatos megbetegedések is ide sorolhatóak - jellemző, hogy a korai fázisban nincsenek jelentős tüneteik, azonban igen súlyos, akár halálhoz is vezető folyamatokat, szövődményeket okozhatnak. Számos megbetegedés lehetséges kezelését és a betegség egész lefolyását meghatározza, hogy mikor derül fény a kóros elváltozásokra - írták. Kötelező szűrővizsgálatokat Magyarországon jelenleg a csecsemők és a gyermekek részére végeznek el, ezek közé tartozik veleszületett betegségek szűrésétől kezdve az évenkénti vérnyomás-mérés, egyes fejlődési rendellenességek kiszűrése vagy az érzékszervek vizsgálata. A felnőttek számára csak különleges esetben rendelhető el kötelező szűrővizsgálat, ezért a 21 éven felüliek számára önkéntesen igénybe vehető szűrővizsgálatokat, illetve szervezett keretek között folyó szűrvizsgálatokat említ a jelenleg hatályos egészségügyi törvény.

A közlemény megemlíti azt is, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait figyelembe véve három daganatos betegségcsoportra, az emlőrákra, a méhnyakrákra és vastagbélrákra vonatkozóan is bevezette a szervezett szűrést.
Forrás: hirado.hu/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását