2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Keleten a helyzet változik

A kelet-közép-európai térségben az elmúlt időszakban, több államban is éles belpolitikai harcok folytak. A legmélyebb válság talán Ukrajnában és Lengyelországban alakult ki, hiszen mindkét országban előrehozott választásokat kellett tartani. A választások
2007. október 25. csütörtök 14:55 - Pór Károly

Lengyelországban vasárnap tartották az előrehozott választásokat, miután Jaroslaw Kaczynski kormányfő, a koalíciós válság megoldása végett kormánya mandátumát két évvel megrövidítette. Jaroslaw Kaczynski – az államfő Lech Kaczynski ikertestvére – azonban elszámolta magát, mert pártja, a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) vereséget szenvedett a választásokon, melyet Donald Tusk pártja, a Polgári Platform (PO) nyert meg. A jobboldali liberális párt azonban nem alakíthat egyedül kormányt, hanem koalícióra szorul Waldemar Pawlak Lengyel Néppártjával.

Ukrajnában tovább folytatódhat a harc a nyugatorientált, „narancsos forradalom” két vezető ereje, és az oroszbarát Viktor Janukovics pártja között. A választásokat ugyan az eddig hatalmon lévő Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja nyerte 34,37 százalékkal, de kormányt valószínűleg Julija Timosenko pártja a Tömb (BJut) és a Viktor Juscsenko államfő vezette Mi Ukrajnánk – Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés alakíthat, hiszen együtt összesen 228 mandátumot szereztek a 450 fős parlamentben.

A végeredmény azonban még nem tekinthető hivatalosnak, mert az Ukrán Kommunista Párt (KPU) megóvta a választások eredményét, ez pedig hosszas jogi vitákba torkollhat, ami akadályozhatja a parlament és az új kormány megalakulását, így tovább húzódhat az országban immár hónapok óta tartó politikai válság.

A két országban kialakult helyzetről kapcsolatban Szent-Iványi Istvánnak az SZDSZ európai parlamenti képviselőjének, illetve Martonyi Jánosnak az Orbán-kormány egykori külügyminiszterének a véleményét kérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megoldódhat-e a választásokat követően a két országban a belpolitikai válság, hogyan befolyásolhatja az eredmény a magyar külkapcsolatokat ezen országokkal, és kíváncsiak voltunk arra, hogy Ukrajna megindulhat-e az Európai Unió felé vezető úton, amennyiben Timoscsenko vezetésével nyugatbarát kormány alakul.

Szent-Iványi Lenegyelország kapcsán kifejtette, hogy üdvözli a választások végeredményét, mert egy racionális Európa párti kormány jöhet létre. Olyan kormány, mely képes lehet megoldani a belpolitikai problémákat, és –ahogy azt választási kampányban ígérte Donald Tusk – képes lehet elindítani egy olyan általános reformot, ami révén átalakulnak a nagy ellátórendszerek. A Polgári Platform győzelme egyébként azért érdekes, mert a párt egyszerre liberális, és egyszerre konzervatív, képesek tehát összeegyeztetni olyan különböző értékeket, amit nálunk elképzelni sem tudnánk. Gazdaságpolitikai értelemben liberálisok, ideológiájukban azonban jobboldaliak: megőrizte az antikommunizmust, támogatja az átvilágítást, higgadt nacionalista erőként hazáról és lengyel érdekekről beszél, kereszténydemokrata értékeket vall, nem támogatja az abortusz teljes liberalizálását, vagy a homoszexuálisok házasságának engedélyezését. Ezt a kettősséget jól mutatja az is, hogy nem csak Szent-Iványi, hanem a Fidesz kormány egykori külügyminisztere Martonyi János is üdvözölte a PO győzelmét, ami nem meglepő, hiszen Tusk pártja a Fideszhez hasonlóan tagja az Európai Néppártnak. Martonyi szerint a lengyel nép egy világos döntést hozott, voksát egyértelműen a Polgári Platform mellett tette le, és ez hosszútávon a magyar-lengyel kapcsolatokat is kedvezően befolyásolhatja.  A lehetséges magyar külpolitika kapcsán Szent-Iványi arról beszélt, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok eddig is jól működtek, és ez a jövőben tovább erősödhet.

Ukrajnával kapcsolatban mind Martonyi János, mind Szent-Iványi István reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül felállhat egy stabil kormány, amely képes lehet egységet teremteni a jelentősen megosztott országban. Szent-Iványi szerint a Timoscsenko-Juscsenko koalíciónak van a legnagyobb esélye kormányalakításra, amivel egyidőben megkezdődhet egy gazdasági felzárkózási folyamat, és egy kapcsolatfelvétel is elindulhat Ukrajna és az Európai Unió, illetve Ukrajna és Magyarország között.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását