2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Legyen ez egy ünnep, ami háborúnak tűnhet! - Tudósítás

A Szabadság téren tüntető tömeg egy része elindult az Operaházhoz, ahol ma este megkezdődnek az állami ünnep kiemelt rendezvényei. A helyszínt már délután lezárta a rendőrség. Megkezdődött a hajsza a Belvárosban. Helyszíni tudósítás a tüntetésekről.
2007. október 22. hétfő 20:17 - Hírextra

22.45: Már nyugalom van a városban. Ezt kívánjuk holnapra is.

22.02: A Nyugatinál a metró kijáratot elállták rendőrök, velük szemben egyedül áll egy férfi, kissé ittasan a magyar himnuszt énekli.

21.57: Nagyjából három alkoholista ordibáló hajléktalan miatt lement kb. 150 rendőr a Nyugati téri aluljáróba. Az egyik rendzavaró úgy lóbálja a kabátját a rendőrök felé, mint egy torreádor. Ez már inkább kabaré.

21.52: Szinte csak rendőrök vannak a Nyugatinál. A villamosok már járnak, helyreállt a nyugalom, már a sajtósok is indulnak haza.

21.46: Átengedték a rendőrsorfalon azokat, akik abba az irányba kívántak hazamenni. Zuhog.

21.42: Egyre több a rendőr a Bajcsy-Zsilinszky úton. Már most is többszörös a rendőri túlerő. De még mindig vannak a rendőrvonalak mögött is demonstrálók.

21.40: Öt ember sérült meg könnyebben a hétfő esti zavargásokban (újságírók, rendőrök és tüntetők vegyesen). (FH)

21.29: Ősi magyar harcmodor a Nyugatinál: visszahúzodnak, majd újra előretörnek a rendőrök. Újabb erősítés is érkezett.

21.23: Fogynak a demonstrálók a Nyugati téren. Már csak pár százan lehetnek.

21.10: A rendőrség határozottan cáfolja, hogy gumilövedéket vetett volna be az esti tüntetés feloszlatásához. Az este folyamán a médiában többször is felmerült, hogy néhány tüntető gumilövedéktől sérült meg, ezt azonban a BRFK közleményében "tévesnek" nevezte. (Forrás: FH)

21.05: Barcs Miklós (Flash zenekar) szabadon idézve: "A rendőröknek a seggükben egy kapszulában van eldugva a számuk." Tényleg nem könnyű látni az azonosítót, olyan ez, mint egy számháború, nehezített szabályokkal.

20.54: Egy Árpád sávos zászlós férfi, piros pulcsiban, ahányszor feláll a rendőri sorfal elsétál előttük, farkasszemet nézni. Snúroznak (játék pénzérmékkel) a tüntetők a rendőrsorfal előtt.

20.47: Rendőrök elvonultak, pár sörösdoboz repült utánuk. Úgy tűnik, annyi volt a szembenállás alapja, hogy igazoltattak valakit és svájci bicskát találtak nála. Az este rigmusa: Jegyem van az Operába!

20.45: Nyugati 4-6-os megálló. Frontbarátkozás megy vagy tesztelik egymást: 20 rendőr néz farkasszemet (arcuk előtt pajzzsal) körülbelül ugyanennyi tüntetővel.

20:41 Most mintha az Oktogon felé mennének a rendőrök.

20.38: Párbeszéd: Kapualjban eseményeket leső néninek szólt egy fiatalember, hogy menjen haza,mert itt lőni fognak. Mire a néni: vigyázzon magára! Furcsa a helyzet: jobbról is balról is tüntetők vannak, a rendőrök háta mögött is. Ráadásul folyamatosan jönnek a tüntetők a mellékutcákból. Óriási összevisszaság van. Lehet, hogy kisebb csoportra oszlott tüntetők járják a várost és őket üldözik a rendőrök.

20.34: Nagyobb iramban mennek rendőrök a Nyugati felé. De lehetetlen megmondani, hogy merre vannak a frontvonalak. Nagyon furcsa fogócska ez, a rendőrök mögött is mennek tüntetők  .

20.31: Kisebb csapat rendőr indult a Nyugati felé. Az azonosítójuk csak hátulról látszik, a sisakjukról, előlről nem.

20.28: Elég jól felfegyverzett (sisakban, bottal, eltakart arccal) tüntető csapat indult el a Deák tér felé, ez derült ki beszélgetésükből.  Véleményük szerint a Kossuth tér nagyon jól van védve.  Ez igaz: alig látszik a Parlament a sok rendőrtől.

20.21: Rendőröket vezényeltek a Kálmán Imre utcába, a Kossuth tér felé.

20.15: Nyugatinál a felüljáró alatt gyülekeznek a tüntetők.

20.13: Rendőrök csapamozgásából következtetve a Nyugatinál alakulhat valami. A rendőrök ugyanis visszavonultak a Podmaniczky utcától a pályaudvar felé.

20.08:
Podmaniczky utcában az emberek az étteremben vígan sushit zabálnak, színházból jönnek ki elegánsan a nézők, nyugodtan sétálgatnak a járókelők. A Nagymező utca Bajcsy-Zsilinszky sarkánál már ott állnak az új vízágyúk, könnygáz, egyre több rendőr sorakozik fel. A Nagymezőben már rendőr autókat is felborítottak.

20.01: A tüntetők próbálnak együtt maradni, a rendőrök kiszorították a Bajcsy-Zsilinszky útra a tüntetőket, akik már rendőr autókra is támadtak, a HírTv tudósítójának elmondása szerint.

19:55 Könnygáz - Kőzápor harc.

19.53: Andrássy út végigtele van rendőrökkel, csapdába estek a tüntetők. A Nagymező utcát kiürítették, könnygáz szag van. Nincs menekülési útvonal a távozni kívánó tüntetőknek.

19.51: A Jókai utcán haladnak tovább a tüntetők az Andrássy út felé.  Rendőrök várják őket.

19.47: Jön a könnygáz. Az Ó utca felé megy a tömeg.

A rendőrség felállt az Operett színház  előtt a tüntetőkkel szemben.  Egy-két ezer ember indult át az Operaház elé a Szabadság téri "kedves fekete ruhás skinhead" rendezvényről, ahol Szetey Gábor nevére, mint gombnyomásra ment a buzizás. 19 óra 40 körül megtörtént az első rendőri felszólítás a tér elhagyására. Tűzijátékot lőnek fel a tüntetők.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását