2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Göncz is volt az ügyészségen

Göncz Kinga jelenlegi külügyminiszter, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca volt vezetője néhány hete tanúvallomást tett Kecskeméten a Zuschlag-ügyben - közölte Daróczi Dávid pénteken az MTI-vel.
2007. október 19. péntek 14:16 - Hírextra

A kormányszóvivő a Népszabadság cikkével kapcsolatban hangsúlyozta: Göncz Kinga is tartotta magát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kéréséhez, vagyis minden kérdésre megadta a választ.
Daróczi Dávid elmondta: mint a napilap írásából is kitűnik, a gyanú szerint az ügyletek 2000 óta folyhattak, ez idő alatt négy miniszter felügyelte az ifjúságügyet, közülük három már minden információt megadott a nyomozó hatóságoknak.

Kitért arra, hogy másfél évvel ezelőtt a Fidesz egyik parlamenti képviselője néhány szervezet nevét elküldte Göncz Kingának és arról érdeklődött, milyen állami támogatást kaptak az elmúlt években. A szóvivő hangsúlyozta: erre a tárca akkor részletes választ adott, ez is jelzi, hogy nem volt semmi takargatnivalójuk.

A szóvivő leszögezte: Gyurcsány Ferenc a Zuschlag-ügy kirobbanása óta többször hangsúlyozta, fontos, hogy kiderüljön az igazság.

A Zuschlag-ügyben az ügyészség már kihallgatta a miniszterelnököt, Szilvásy György volt ifjúsági államtitkárt, Jánosi György korábbi gyermek-, ifjúsági-, és sportminisztert, Ocsovai Tamás korábbi helyettes államtitkárt, valamint Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati tárca, és Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát.

A Népszabadság pénteki számában arról írt, hogy az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 nevű programjának magyarországi keretéből több mint húszmillió forint jutott azoknak a szervezeteknek, amelyek a Zuschlag-ügyben az ügyészség látókörébe kerültek. A "hálózat" egy része (legkevesebb hat szervezet) ugyanis az Ifjúság 2000-2006 program pályázatain is nyert, miniszteri döntés alapján - olvasható a lapban.

A beszámoló szerint az ügyészség a nyomozás során lefoglalta a pályázati akták egy részét. "A fiatalokat egymás jobb megismerésére és kölcsönös elfogadására nevelni" - ezzel a céllal hozták létre az EU tagállamai az Ifjúság 2000-2006 programot a 15-25 év közötti korosztály számára. Csoportos cserék, külföldi önkéntes szolgálat, tanulmányutak, továbbképzés - számos projektre lehetett pályázni. A pályázatokat az ifjúsági tárca háttérintézményénél, a Mobilitásnál értékelték, a 2002-es kormányváltást követően már egy civil delegáltakból álló kilencfős tanács bevonásával.

A végső döntést az ifjúsági ügyekért felelős miniszter hozta. A tárcavezető a program 2000-es indulásától 2002-ig a fideszes Deutsch Tamás, a szocialista kormány megalakulását követően Jánosi György (2002-2003), Gyurcsány Ferenc (2003-2004), majd Göncz Kinga (2004-2006) volt.
A Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek az ügyészség gyanúja szerint - mint ismert - csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tízmillió forintnyi állami támogatást. Egy fideszes országgyűlési képviselő másfél éve már feltételezte, hogy a hálózat ifjúsági célú uniós pénzekre is ráhajtott - írta a Népszabadság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását