2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Milyenek az ikrek?

Már egy óvodás is válaszol, ha megkérdezzük tőle, miben hasonlítanak egymásra az ikrek. Az érintettek persze azt is tudják, mivel jár a hasonlóság. Gyermekkorukban egyforma ruhában járnak, frizurájukat hasonlóan fésülik. Kamaszként persze már igyekszenek
2007. október 11. csütörtök 09:22 - Hírextra

- A kívülállók az egypetéjű ikrek létét találják a legrejtélyesebbnek. Úgy vélik: egy test, egy lélek, gyakorlatilag egymással nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is azonosnak vélik őket.
- Valóban sokan úgy gondolják, hogy az egypetéjű ikreknek azonosak a gondolataik, az álmaik, vágyaik, és hasonlók a reakcióik is szinte, minden helyzetben - állítja Métneki Júlia, akinek a véleményét nemcsak szakmai, hanem személyes tapasztalat is alátámasztja, hiszen ő maga is iker.
- Erre külsőségeikkel sokszor ők maguk is ráerősítenek, hiszen többnyire azonos az öltözékük, a frizurájuk...

- Csakhogy ők is külön személyiségek és külön egyéniségnek is tekintik magukat! Önálló tudatuk van, ízlésük el is térhet egymástól. A kamaszéveket követően már határozottan tiltakoznak az ellen, hogy mindenki csak az ikerségükkel foglalkozik. Az azonban elmondható, hogy az egypetéjűek egymáshoz való ragaszkodása egy egészen különleges, mély lelki kapcsolat, amely rendszerint meghaladja a testvérszeretet szokásos mértékét.

- Létezik ikrek közti gondolatátvitel?
- Az emberek szeretnék, sőt elvárják, hogy az ikrek között működjön egy hetedik érzék. Sok ikerpár állítja, hogy megérzi a másik gondolatát, betegségét, fájdalmát. Ez valószínűleg így is van, - túlságosan nagy számú eset ismert ahhoz, hogy ez csak a fantázia szüleménye legyen. A kutatókat is zavarba hozzák a véletlen egybeesések, meglepő hasonlóságok, például egymástól függetlenül azonos ajándékot vesznek egymásnak, egyazon álmaik vannak, egymás betegségeit megérzik. Egypetéjű ikreknél más meglepő egybeesések is előfordulnak. Leírtak több olyan balesetet, amikor az egyszerre bekövetkező sérülések tükörképszerűen történtek. Tudományosan nehéz értelmezni ezeket a jelenségeket. A magyarázat az lehet, hogy az egymáshoz nagyon közelálló, szoros kapcsolatban lévő ikrek, akik egymás lelkében, szívében, tudatában állandóan jelen vannak, nyitottabbak egymás gondolatainak megérzése iránt, amelyek egyfajta elektromos üzenethez hasonlíthatóak. Nem konkrétan azt tudják, mi történt a másikkal, hanem egymás jó és rossz periódusait fogják fel, szinte radarszerűen.

- Az ikrek minimális időeltéréssel születnek. Előfordul, hogy csaknem egyszerre, egy időben szülnek, vagy egy időben halnak meg...
- A ritka - és mindig szenzációt keltő - egybeesések ellenére szó sincs arról, hogy az egypetéjűek egyikének halálakor a másiknak is meg lennének számlálva a napjai. A különböző vizsgálatok arra utalnak, hogy nincs különbség az egy- és kétpetéjű ikrek élettartamában, amint abban sem, hogy az egyik hány évvel éli túl a másikat. Az egypetéjű ikrek élete, pályája és sorsa sokszor azért alakul hasonlóan, mert a nagyfokú ragaszkodás következtében előtérbe helyezik azt a körülményt, hogy együtt maradjanak, és a célokat is ennek megfelelően hangolják össze. Emiatt közösen tanulnak tovább, azonos pályát választanak, nem ritkán azonos a munkahelyük is - vélekedik a kutató.

- Szerencsésnek mondható, hogy Ön egy ikerpár egyik tagja? A kísérletek eredményeit önmagukon is vizsgálja?
- A kérdés első felére egyértelmű igennel tudok válaszolni. Saját életem és más ikrek tapasztalata alapján állítom, hogy az ikerhelyzet legnagyobb hátrányát a késői önállósodás, a saját egyéniség megtalálása és az egymástól való elszakadás nehézsége jelenti. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy az ikreket nevelő szülők már kisgyerekkorban tegyenek kísérletet az ikrek alkalmankénti szétválasztására. A kérdés második felére azt tudom mondani, hogy inkább szervezője és egyben résztvevője voltam ezeknek a kutatásoknak. Így például testvéremmel együtt részt vettünk egy vizsgálatban. Arra a táplálkozás-egészségügyi szempontból fontos kérdésre kerestünk választ, hogy a tejcukor emésztési zavara vajon veleszületett adottság, vagy környezeti hatás eredménye. Ennek eldöntésére egyedül az ikrek vizsgálata látszott alkalmasnak. Ebben a kutatásban nemzetközi együttműködés segítségével - a világon elsőként - sikerült tisztázni, hogy a tejcukor emésztésének zavara csakis örökletesen meghatározott, és környezeti hatás nem játszik szerepet ennek kialakulásában.

- Mit kutat egy ikerkutató?
- Azzal az alapvető kérdéssel foglalkozik, hogy milyen mértékben játszik szerepet az örökletesség a különböző emberi tulajdonságok, betegségek vagy veleszületett rendellenességek esetén, illetve milyen mértékben tulajdoníthatók ezek a megnyilvánulások környezeti hatásoknak. Pontosabban arról van szó, hogy vajon az öröklődés, a kromoszómákban lévő gének határozzák meg, milyenek leszünk vagy életkörülményeinktől, életmódunktól függ, hogy mivé válunk. Mindezekre egyedülálló módszert kínál az ikrek vizsgálata.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását