2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megnyílt a Hundertwasser-kiállítás

Egy varázslatos különc címmel megnyílt a Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész életművét több mint száz alkotással bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön Budapesten.
2007. október 11. csütörtök 13:52 - Hírextra

A megnyitón Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter a művész életrajzát ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy a színes, vidám alkotásoknak egy mélyebb rétege is van, amelyben nemcsak a szellem, hanem a félelem hatása is érződik. Ezzel arra utalt, hogy a művész 69 családtagját veszítette el a holokauszt során.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Friedensreich Hundertwasser már az 1950-es években civilizációs kritikusként lépett fel, foglalkozott a környezetvédelemmel és világpolgár volt. Felidézte, hogy a művész mindig a természettel való harmóniát kereste, és irtózott az egyenes vonalaktól.
"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha többen álmodnak egyszerre, az a valóság kezdete" - idézte Hundertwassert az osztrák külügyminiszter, utalva Magyarország és Ausztria új, egyenértékű partnerségre alapozott kapcsolatára.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára azt emelte ki, hogy Hundertwasser művészetére a legnagyobb hatással a szecesszió volt, amely az Osztrák-Magyar Monarchia legfőbb stílusirányzataként Magyarországhoz is köti kissé az alkotót.
Friedensreich Hundertwassert meghívták Magyarországra egy épület megtervezésére, ennek megvalósulását azonban a művész 2000-ben bekövetkezett halála megakadályozta - idézte fel Manherz Károly .

Hajdú István műkritikus azt hangsúlyozta, hogy "Hundertwasser, mint permanencia létezik", míg kortársai, a bécsi akcionisták, akik annak idején sokkal ismertebbek voltak nála, mára eltűntek.
Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott, ennek a gazdag életműnek a teljes bemutatására törekszik a múzeum legújabb kiállítása - mondta el korábban, a még épülő tárlaton Baán László, a múzeum főigazgatója.

Az egymilliárd forintra biztosított kiállításon a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogatott több mint száz alkotást láthatja a közönség.

A gazdag anyagban összesen 36 festmény, 50 grafika és 3 kárpit szerepel. Különteremben mutatják be a művész építészeti munkásságát. A kiállítás installációja Hundertwasser organikus, természethez közeli látásmódját tükrözi. Alkotásait rusztikus, rozsdásnak tűnő fémfalakon helyezték el a Szépművészeti Múzeumban.

Az egyedi szín és formavilágú alkotások mellett Hundertwasser három nagyméretű falikárpitja is látható, amelyek mexikói szövők műhelyeiben készültek. Emellett japán felkérésre készített papírsárkány-sorozata is szerepel az anyagban.

Építészeti terveit csak fotókon mutatják be egy különteremben, ahol kiállítják az általa tervezett környezettudatos biovécét is, valamint a látogatók megtekinthetik azt a filmet, amelyben Hundertwasser maga beszél munkásságáról.

Az alkotó műveit január közepéig tekinthetik meg a látogatók a Szépművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását