2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Draskovics takarítani szeretne

Újraszabályozná a közigazgatási eljárásokat az egyszerűbb ügyintézés érdekében az államreformért felelős tárca nélküli miniszter; Draskovics Tibor pénteken Budapesten önkormányzati vezetők előtt az elektronikus közigazgatásban rejlő lehetőségekre hívta fe
2007. szeptember 28. péntek 17:48 - Hírextra
"Ki (kell) takarítani a régi jogszabálydzsungelt, vannak itt 50-60 éves jogszabályok is, és (ezek helyett) modern, a technológia lehetőségeihez igazított szabályokat (kell)alkotni" - hangoztatta a miniszter, aki szerint ez hozhat igazi hatékonyságjavulást a közigazgatásban.

Mint mondta, "ez egy harc", és biztos abban is, hogy nagyon sok vita lesz még az "újat akarók, és az eddigihez ragaszkodók" között. Cél, hogy 2009-re a leggyakrabban használt ügyekben már elektronikus közigazgatásról lehessen beszélni - fűzte hozzá. Közölte, ahhoz, hogy ezt el lehessen érni, az említett deregulációra és regulációra egyaránt szükség van.

Draskovics Tibor tudatta: a jogszabályok előkészítését már megkezdték a leggyakrabban alkalmazott közigazgatási eljárásoknál. Ezek a szakértői javaslatok, mint mondta, néhány héten belül már az interneten olvashatók lesznek. Közölte, a kormány el akarja érni, hogy 2013-ra a felére csökkenjenek a közigazgatás adminisztrációs terhei, amit "az állam, az önkormányzatok és a Brüsszeli Bizottság együttesen a magyar gazdaságra, vállalkozásokra és az emberekre hárít". Ez a teher ma Magyarországon a GDP 6-6,5 százaléka, míg az Európai Unió "régi" tagjainál, tehát a "tizenötöknél", ennek a fele.

Kitért arra is, "gondolkoznak" az illetményrendszer olyan korrekcióján, ami kevésbé a szolgálatban eltöltött éveket, inkább a jó teljesítményt díjazná.

Közölte: 2008 január 1-jétől az összes magyarországi köztisztviselői és közalkalmazotti álláshely egy internetes felületen elérhető lesz. A közigazgatási eljárási törvényt pedig úgy módosítanák, hogy a felelősség is megjelenjen benne. Nem tartható fenn, hogy a mulasztó ügyfélnek bírságot kell fizetnie, miközben ha a hivatal csúszik ki a határidőből, annak nincs következménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását