2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ugyanolyan korruptak vagyunk, mint eddig

Magyarország az európai országok középmezőnyében szerepel a Transparency International (TI) korrupció érzékelési indexén, hazánk az 5,3-as pontszámmal az előző évekhez képeset szinte azonos eredményt ért el - közölte a TI magyarországi ügyvezetője szerdán
2007. szeptember 26. szerda 17:36 - Hírextra

Alexa Noémi ismertetése szerint az indexet évente jelentetik meg, idén 180 országot vizsgáltak. A fő következtetésük az, hogy továbbra is komoly összefüggés van a szegénység és a korrupció között.
Az összesített index 14 szempont alapján 0-tól 10-ig terjedő skálán osztályozza az országokat. Az alacsony pontszám jelentős, míg a magas csekély mértékű korrupcióra utal.

A lista élén változásnak lehetünk tanúi, Dánia 9,4 ponttal felzárkózott az örök első Finnország és új-Zéland mellé. Továbbra is a 9 pont felett teljesítő észak-európai országok, Dánia, Finnország, Izland és Svédország a legtisztábbak kontinensünkön. Fehéroroszország újra Európa sereghajtójaként végzett, de Oroszország, Ukrajna, Moldova és Albánia pontszámai is 3 pont alattiak.

A legkorruptabb 3 pontot sem elérő országok 40 százaléka a Világbank besorolása szerint alacsony jövedelmű. A korrupció globális rekorderei 1,4-1,4 ponttal Mianmar, illetve Szomália. Ezeknél alig ért el magasabb pontszámot Afganisztán, Irak és Szudán.

Magyarország a 40 európai ország közül a 16. helyen áll, korrupciós helyzete az utóbbi években érdemben nem változott. A legtöbb nyugat-európai ország megelőzi hazánkat Olaszország és Görögország kivételével. Két régióbeli, az unióhoz velünk együtt csatlakozott ország - Észtország és Szlovénia - tisztább nálunk.

Alexa Noémi elmondta, hogy decemberben jelenik majd meg a TI nemzeti integrációs tanulmánya, amelynek eddig elkészült anyagai alapján elmondható, hogy a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzések terén azonosított szabályozási és gyakorlati problémák jelentik a korrupció melegágyát Magyarországon. A TI felháborítónak tartja, hogy a pártok máig nem tudtak megegyezni a pártfinanszírozás rendezéséről. Az ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció gátolja a gazdasági versenyképességet, aláássa a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat és növeli a társadalmi esélyegyenlőtlenségeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását