2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Madárinfluenza kimutatása

A korábbinál hatékonyabb fellépést remélnek a madárinfluenza vírusának terjedése ellen egy új eszköztől, amit szingapúri kutatók fejlesztettek ki a vírus kimutatására.
2007. szeptember 25. kedd 17:45 - Hírextra

Míg a hagyományos laboratóriumi módszerrel mintegy négy órát vesz igénybe a vizsgálat, az új eszközzel torokváladékból fél óra alatt kimutatható a kórokozó jelenléte - írták a feltalálók a Nature Medicine orvosi szaklapban.

A módszer másik előnye egyszerűsége. A laboratóriumi eljárással először el kell különíteni, azután pedig tenyészteni kell a vírust az azonosításhoz. Az új eszköz minderre egymagában képes.

"Pontossága összehasonlítható a hagyományos eljáráséval, ugyanakkor olcsóbb és gyorsabb annál" - nyilatkozta Jürgen Pipper, a szingapúri Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézet munkatársa.

A találmány segítségével helyben elvégezhetők a vizsgálatok, ami különösen a fejletlen egészségügyi hálózattal rendelkező országokban tenné hasznossá az eszközt.

Kutatók évek óta tartanak attól, hogy a madárinfluenza-vírusnak az emberre is veszélyt jelentő, de az esetek nagy többségében csak madarakat megfertőző H5N1 jelű altípusának kialakul emberről emberre terjedő változata is, ami világméretű járványhoz vezethetne. Egy ilyen esetben a vírus hirtelen elterjedése elleni fellépés sikere azon múlik, milyen hamar sikerül felismerni az első fertőzéseket - mutatnak rá az új módszer kifejlesztői.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását