2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elhalasztják az elnökválasztást

A libanoni parlament egy hónappal elhalasztotta az ország új elnökének megválasztását, közölte a keddi döntést követően újságírókkal a parlamenti elnök szóvivője. A közel-keleti ország alkotmánya értelmében szeptember 25-e és november 14-e között kell dön
2007. szeptember 25. kedd 12:58 - Hírextra
A képviselők szigorú biztonsági intézkedések közepette érkeztek meg a tankokkal is védett parlament épületébe, amelynek környékét teljesen lezártak a forgalom elől. Néhány képviselő egy transzparenssel emlékezett meg az utóbbi két évben meggyilkolt hat társukról, akiknek megölésével többen Szíriát gyanúsítják. Legutóbb a múlt héten öltek meg egy Szíria-ellenes politikust: Antoine Ghamen képviselővel egy autóba rejtett bomba végzett.

A keddi ülést azért kellett elhalasztani, mert a parlament nem volt határozatképes. A 127 tagú parlamentben a szavazás első fordulójában kétharmados többség, vagyis legkevesebb 85 képviselő voksa kell az elnök megválasztásához, a második fordulótól viszont már elegendő az egyszerű többség, vagyis 64 képviselői szavazat is. A következő ülést október 23-án tartják.

A közel-keleti ország bonyolult alkotmánya értelmében a bejrúti parlament "az előző elnök mandátumának lejárta előtt legfeljebb két hónappal, de maximum tíz nappal" választja meg a köztársasági elnököt. Lahoud mandátuma november 24-én jár le, tehát szeptember 25-e és november 14-e között kell dönteni.

Libanon 1943-ban elnyert függetlensége óta íratlan szabály, hogy az államfő mindig maronita keresztény, a kormányfő szunnita muszlim, a parlament elnöke pedig síita muszlim. Ettől a szokástól eddig még egyszer sem tértek el, noha a kis országban éveken, sőt évtizedeken át dúlt polgárháború vagy megszállás alatt állt.

A köztársasági elnököt hat évre választják, aminek lejárta után hat éven belül az illető nem választható újra államfővé.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását