2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az évszak műtárgya a Szépművészeti Múzeumban

Az ókori itáliai Teanum (ma Teano) városka művészetét mutatja be ősszel az évszak műtárgya sorozat keretében a fővárosi Szépművészeti Múzeum - tájékoztatta Lévay Zoltán, az intézmény kommunikációs osztályvezető-helyettese hétfőn az MTI-t.
2007. szeptember 24. hétfő 15:35 - Hírextra

A múzeum reneszánsz csarnokában november végéig három műtárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők: egy ifjú fejét ábrázoló kőszobrot, egy kétfülű tálat, valamint egy színes festésű csészét.
"A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye három jellegzetesen teanumi műfajnak őrzi reprezentatív példányait, kettő közülük az utóbbi évek új szerzeményei közé tartozik" - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a városon belüli szentély anyagából, időszámításunk előtt az V. századból származik a majdnem életnagyságú terrakotta ifjúfej hegyes sapkában, részletesen kidolgozott hajfürtökkel. A régészek több ilyen szobrot is találtak, amelyekről nem tudni, kit ábrázolnak, mindenesetre csakis ebben a szentélyben kerültek elő, így bizonyos, hogy teanumi műhelyben készültek.

A mai Campania tartomány északi szélén fekvő város, ókori nevén Teanum Sidicinum ma mintegy 13 ezer lakost számláló település. A már a bronzkorban is lakott terület az időszámítás előtti VI. század közepén került a sidicinusok oszk nyelvet beszélő itáliai népének birtokába. Településeik központjaként jött létre Teanum városa az időszámítás előtti IV. század közepén. Önálló életének virágkora 325-275 közé tehető, Róma és az itáliai népek közti sorsdöntő háborúk időszakára. Ezután római várossá lett.

"A XX. századi feltárásoknak köszönhetően a római hódítás előtti művészetének egyre gazdagabb képe alakul ki, elsősorban a várost körülvevő temetők egyikének, valamint a városi és a környező szentélyek ásatásai nyomán" - olvasható a közleményben.

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye 2003 telén indította útjára az évszak műtárgya elnevezésű kamarakiállítás-sorozatot azzal a céllal, hogy rendszeresen a közönség elé tárjanak egy-egy újonnan megszerzett vagy restaurált művet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását