2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Köszöntötték a születésnapos elnököt

Gordos Gézát, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) elnökét születésének 70. évfordulója alkalmából erre az alkalomra készített könyvvel, valamint konferenciával köszöntötték barátai és kollégái pénteken, Budapesten.
2007. szeptember 21. péntek 16:53 - Hírextra

Gordos Géza 1960-ban szerzett villamosmérnöki oklevelet a műszaki egyetemen, ahol még abban az évben oktató lett. Később Angliában a Nobel-díjas Gábor Dénes közvetlen munkatársaként dolgozott több hónapot.

Gordos Géza szakmai életútja során jelentős részt vállalt a magyar információs társadalom infrastrukturális fejlesztésében. A távközlésen belül komoly elismeréssel és sikerrel járt együtt a gépi beszédfeldolgozás - a beszéd gépi megértése, mesterséges előállítása, zajmentesítése - területén végzett szakmai tevékenysége.

Az általa vezetett kutatócsoport a beszédinformációs rendszerek nemzetközileg elismert művelője. Nevéhez hat szabadalom fűződik a beszéd gépi feldolgozásának területén. Magyarországon alkalmazzák például a kutatócsoport által kifejlesztett beszédszintetizátort, a mobilszolgáltató társaságok az elektronikus levélfelolvasó, illetve a telefonszám-változást bemondó elektronikus rendszert, Németországban pedig több ezer látáskárosult használja a szövegfelolvasó berendezést. A kórházakban használt beszédprotézis azoknak a kommunikációját segíti, akik egy időre elveszítik a hangjukat.

Gordos Géza - 70. születésnapjára - közel 30 kollégája, barátja írt szakcikket, baráti emlékezést a Mozaikok a hazai telematika eredményeiből című könyvbe, amely most jelent meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület gondozásában.

A szerzők - köztük Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, Sallai Gyula a Budapesti Műszaki Egyetem rektor helyettese, Prószéki Gábor a Morphologic igazgatója, Vámos Tibor akadémikus - nem találkoztak egymással, sőt a kötet szerkesztőjével, Talyigás Judittal sem, ugyanis elektronikus levél formájában juttatták el az alkalomra készített írásaikat.

A baráti találkozó alapgondolata Gordos Géza tudományos munkájával összhangban arról szólt, hogyan segíthető a hozzáférés az új informatikai, távközlési technológiákhoz, és miként oldható meg az alkalmazások bővítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását