2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Harry Potter és ami mögötte van

A mai modern világban az olvasás lassan kimegy a divatból - állítják sokan. Pedig Magyarországon igenis vannak, akik szeretnek rendszeresen olvasni. A könyv értékét és fontosságát a társadalom elismeri, ám folyamatosan veszélyben van.
2007. szeptember 9. vasárnap 19:24 - Malina Adrienn
Ma már nem mindig az a legfőbb szempont, hogy értékes könyveket készítsenek, hanem inkább az értékesíthetőség, az eladhatóság a fontos. Nagyban befolyásolja ezt a technika is.
Az új, modern üzlet a film, a videó, a DVD, na és az Internet egy új vizuális tömegkultúrát igyekszik uralkodóvá tenni. Ha úgy vesszük egy elektronikus és nyomtatott termék közötti háború alakult ki, amely során a könyv egyre inkább kezd kiszorulni.

A könyv szeretete a legtöbb emberben gyermek- és ifjúkorban alakul ki. Előnyben lehetnek azok, akiknek kisgyermek korukban a szülők, nagyszülők estéről-estére mesét olvastak, vagy találtak ki, segítve ezzel a saját képzeletük világának kialakítását. Akik ehhez fiatalon hozzá szoknak, biztos, hogy felnőtt korban is szívesebben térnek be egy könyvesboltba, könyvtárba vagy vesznek le egy könyvet a saját házi kis könyvtáruk polcáról.

Harry Potter sorozat
Harry Potter és a bölcsek köve
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter és az azkabani fogoly
Harry Potter és a Tűz Serlege
Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter és a Félvér Herceg
Harry Potter and the Deathly Hallows
Az elmúlt években mégis született egy olyan mű, amely kortól, nemtől függetlenül több millió ember kedvence lett. Ő nem más, mint az ifjú varázsló tanonc, Harry Potter története. Kevesen vannak és talán egyre kevesebben lesznek, akik ne ismernék Harry legendáját. Igen, igen, ő az, akinek egy villám alakú sebhely díszeleg a homlokán. Ma már nem nagyon van olyan termék a kereskedelmi piacon, amin ne lenne legalább egy Harry Potterre utaló embléma. Lassan az utcai seprőkön is Tűzvillám felirat fog díszelegni és majd nézhetjük, hogyan repkednek rajta a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkatársai.

Joanne Kathleen Rowling angol írónő – aki valaha francia tanárként dolgozott - egy hét kötetből álló bestsellert alkotott meg az évek során. Az első (Harry Potter és a bölcsek köve) angolul 1997-ben, magyarul 1999-ben jelent meg. A legutóbbi kötet pedig a hatodik, amely angolul 2005-ben, magyarul pedig 2006-ban került a boltokba. A sorozat befejező része 2007. július 21-én látott napvilágot. Angol címe Harry Potter and the Deathly Hallows) (szabad fordításban: Harry Potter és a Halálos Szentek). A magyar nyelvű kiadást 2008. februárjára ígéri a Rowling-kötetek hazai gondozója, az Animus Kiadó.



A Harry Potter-sorozat a Gyűrűk Ura rekordját is megdöntötte és a világ legsikeresebb egyszerzős könyve lett. Mindez annyit jelent, hogy több mint 300 millió példánnyal csak a Biblia áll fölötte, ami viszont több különböző szerző munkája. A sorozat köteteit 60-nál több nyelvre fordították le, az első kötetet latinra és ógörögre is, s az utóbbi a fordító szerint az elmúlt több mint 1500 év leghosszabb, ógörögre fordított szövege.

Az utózöngéktől sem mentes regény megosztja a társadalmat. Vitathatatlan, hogy sok gyerekkel ismertette meg az olvasás élményét, ugyanakkor kérdéses, hogy jót tesz-e nekik egy ilyen könyv olvasása, illetve irodalmi értékeiről is erősen megoszlanak a vélemények. Ami biztos, Harry Potter hozta létre az eddigi legnagyobb fanfiction-mozgalmat. Harry, a főhős a jó oldalon áll, és a regényben a szeretet ereje a barátsággal ötvözve sokszor győzedelmeskedik a rossz fölött.
Az egyház többször támadást indított a kötetetek ellen. Szerintük Voldemortnak- a gonosz hatalom- megfelelője a sátán, hiszen ő a bukott angyal, aki teremtmény, és Jézus legyőzte már, csakúgy, mint Harry a Sötét Nagyurat.

Az utolsó kötet rövid tartalma
Harrynek egy sötét, veszélyes és lehetetlennek tűnő feladatot kell teljesítenie: megtalálni és elpusztítani Voldemort utolsó Horcruxait. Harry még soha nem volt ennyire egyedül és még soha nem érezte ilyen sötétnek a jövőt, de erősnek kell lennie, hogy teljesíteni tudja a rá bízott feladatot. El kell hagynia az Odú nyújtotta melegséget, biztonságot, társaitól is meg kell válnia, hogy a számára kiszabott elkerülhetetlen ösvényt járhassa. Utolsó, hetedik kötetében J.K. Rowling választ ad a kérdéseinkre, melyekre oly régóta vártunk. Varázslatos, gazdagon színezett, elképesztő iramban hömpölygő elbeszélés a történetmesélés nagyasszonyától, kinek regényeit nem elég egyszer elolvasni.

A mágia ma hazánkban is egyre szélesebb körben terjed sokféle formában. Elég, ha csak a gyógyítás természetfeletti energiáikra, amulettekre vagy a jóslásra gondolunk. Sok minden a hiten alapszik és mindenki maga dönti el, miből kíván erőt meríteni.



A regény összes részéből filmek is készülnek. Eddig az első ötöt dolgozták fel (az első részt 2001-ben mutatták be), a hatodik rész, várhatóan 2008 vége felé kerül a mozikba. Harry Potter karakterét Daniel Radcliffe személyesíti meg a filmekben. Sokan beérik a film által elénk vetített képpel, akik ezzel a lehetőséggel élnek a könyv elolvasása előtt, nekik már nem adatik meg az, hogy saját maguk képzeljék el a mágikus helyeket: a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát, az Odut, az Azkabant vagy a Tiltott rengeteg képeit.

A Nagy könyv TOP 12-es listája
1984 (Orwell, George)
A Gyűrűk Ura (Tolkien, John Ronald Reuel)
A kis herceg (Saint-Exupéry, Antoine de)
A Mester és Margarita (Bulgakov, Mihail Afanaszjevics)
A Pál utcai fiúk (Molnár Ferenc)
Abigél (Szabó Magda)
Az arany ember (Jókai Mór)
Egri csillagok (Gárdonyi Géza)
Harry Potter és a bölcsek köve (Rowling, Joanne Kathleen)
Micimackó (Milne, Alan Alexander)
Száz év magány (García Márquez, Gabriel)
Tüskevár (Fekete István)
Ha csak a 2006-os év könyv sikerlistáját vesszük, Harry Potter ott is az élen végzett.
A Libri Könyváruház tízes listáját a Harry Potter és a félvér herceg című könyve vezette, pedig olyan más művekkel versengett, mint Paulo Coelho Alkimistája, Dan Brown Da Vinci-kódja, Müller Péter Szeretetkönyve vagy Márai Sándor Füveskönyve.

A hazai népszerűségre bizonyíték, hogy a 2005-ben meghirdetett Nagy Könyv szavazásba is bekerült a Top 12-es listába. Ennek a programnak az volt a célja, hogy az embereket visszavezesse az irodalom világába a televízió segítségével.

A sorozat, a boszorkányok, varázslók és varázslények világa azonban továbbra is hódít és a regény befejeztével is biztosak lehetünk abban, hogy még sokáig köztünk marad Harry és barátai legendája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását