2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Össztűz a kuruc.info ellen

Nagy összegű polgári peres kártérítési eljárás megindítását is elképzelhetőnek tartja a kurucinfó ellen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára. A szaktárca jogászai még a hétvégén áttekintik, hogy milyen jogi lépésekre van lehetőség
2007. augusztus 25. szombat 07:15 - Hírextra
Az államtitkár közölte: mind a büntetőjogi, mind pedig a polgári peres kártérítési eljárás elindításának lehetőségét megvizsgálják.

"A hétvége elemzéssel telik, áttekintjük a jogszabályokat a minisztérium jogászaival, valamint bevonjuk a munkába az országos rendőr-főkapitányság szakértőit is" - mondta az államtitkár.

Közölte, megvizsgálják a nemzetközi és az európai jogi összefüggéseket, a büntető jogszabályokat, a nemzetközi jogsegélyre vonatkozó rendelkezéseket és a hatályos nemzetközi egyezményeket is. Utalt arra, hogy az említett portál szervere nem Magyarországon van, így a hazai jogszabályok alapján nehezen tudnak fellépni az oldalon megjelenő írások szerzőivel szemben.

Elmondta, azon túl, hogy áttekintik, mit tehetnek a hatályos jogszabályok alapján, azt is megvizsgálják: milyen új jogszabályokat lehet alkotni.

Takács Albert igazságügyi miniszter a kormányfő kérését követően azt mondta: jogszabályi változtatásokra is szükség lehet a megoldásához.

Gyurcsány Ferenc azt is kérte, a vizsgálat terjedjen ki arra, hogy a hatályos magyar büntetőjogszabályok, illetve a sajtótörvény rendelkezései megteremtik-e a kurucinfóval szembeni arányos fellépés jogalapját.

Kondorosi Ferenc szerint mindig a mostanihoz hasonló konkrét esetek hozzák elő a problémákat. Utalt arra, hogy az elmúlt 17 évben az alapjogok tekintetében nem alkották meg a "korlátozó" jogszabályokat.

"Magyar beállítottságunk olyan, hogy mindenki a büntetőjogért kiált első körben, majd utána hirtelen védeni kezdi a szabadságjogokat" - fogalmazott. Nem szabad elfelejteni, hogy a véleményszabadság határát meglehetősen tágra szabtuk 1990-ben, "sajnos vagy hála Istennek" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását