2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Valami bűzlik Dániában

A koppenhágai rendőrség néhány tucatnyi embert őrizetbe vett vasárnap hajnalban a harmadik napja tartó éjszakai zavargások résztvevői közül.
2007. március 4. vasárnap 12:26 - Hírextra
Több mint 30 ember került rendőri őrizetbe a hippik, anarchisták és más "alternatív" csoportok által önkényesen "megszállt" Christiania körzet közelében, miután tiltakozók kis csoportjai szombat éjszaka, illetve vasárnap hajnalban köveket hajigáltak a rendőrökre, szemeteskukákat gyújtottak fel, és barikádokat építettek egy fontos útvonalon. A legújabb tüntetések azonban nem voltak olyan erőszakosak és nagyszabásúak, mint az előző két éjszakán lezajlott zavargások.

Összesen 643 embert vettek őrizetbe az utcai csatározások csütörtöki kezdete óta, köztük 140 külföldit (európaiakat, köztük svédeket, norvégokat és németeket, továbbá amerikaiakat).

A tüntetők azellen tiltakoznak, hogy Norrebro negyedben a rendőrség csütörtökön kilakoltatta az autonómok, punkok, hippik és egyéb, az underground kultúrához tartozó személyek által negyedszázada jogellenesen használt négyemeletes Ifjúság Házát (Ungdomhusetet). A falfirkákkal összemázolt, vörös klinkertéglával kirakott Ifjúság Háza eredetileg a dán munkásmozgalom kulturális és konferenciaközpontja volt, ám az utóbbi években a punkok, a rockerek, az anarchisták és más balos ifjúsági csoportok népszerű kulturális központjává vált.

A dán hatóságok már a múlt év óta tervezték az épület kiürítését, hogy egy bírósági végzés értelmében átadhassák egy keresztyén gyülekezetnek, amely hat évvel ezelőtt megvásárolta, de nem tudta birtokba venni a jogellenes házfoglalók miatt. Azért érkeztek a zavargásokká fajult tüntetésekre balos szimpatizánsok külföldről is, mert az épület a dán határokon túl is a kapitalista elit elleni tiltakozás jelképévé vált az ilyetén csoportok körében.

Az utóbbi 14 évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra Dániában. 1993 májusában egy európai uniós népszavazás kapcsán törtek ki zavargások Koppenhágában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását