2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megúszták a katasztrófát

Az Antarktisz partvidéke térségében napok óta égő, és mostanáig tehetetlenül sodródó japán bálnavadászhajót pénteken hozzáerősítették két másik hajóhoz, nehogy a jégtáblák között megsérülve üzemanyaga és a rajta lévő nagy mennyiségű vegyszer a tengerbe ke
2007. február 16. péntek 09:24 - Hírextra
Környezetvédő szervezetek több felszólítást tettek közzé a napokban a fenyegető környezeti katasztrófa elhárítására. A Nissin Marun, a japán bálnavadászflotta nyolcezer tonnás zászlóshajóján továbbra is ég a tűz, bár már kisebb intenzitással, mint az előző napon.

A személyzet ott maradt része még mindig küzd a lángokkal. Egy másik bálnavadászhajóhoz és egy ellátóhajóhoz kötözték hozzá a Nissin Marut, mert az irányíthatatlanná vált hajó sodródásában látták a környezetvédő szakemberek a legnagyobb közvetlen veszélyt.

Jéghegyek, jégtáblák kerülhettek volna ugyanis a sodródó vízi jármű útjába, és meglékelhették volna a hajót, amely ennek nyomán felborulhatott, elsüllyedhetett volna, rajta a környék gazdag élővilágát súlyosan veszélyeztető környezetszennyező anyagokkal. Csütörtökön ütött ki tűz a Nissin Marun.

A 148 fős személyzetből egy tengerész eltűnt. Három másik japán hajó a Nissin Maru segítségére sietett, és 126 tengerészt a fedélzetére vett a szerencsétlenül járt hajóról. 31 tengerész az égő vízi járműn maradt tűzoltás végett. A térség élővilága rendkívül változatos, sokféle ősrégi állat- és növényfajjal. Mintegy ezer tonna üzemanyag és számos vegyszer van a japán hajón, s ha ezek a vízbe jutnának nagy kárt tehetnének a környék élővilágában.

Japán illetékesek igyekeztek mindenkit megnyugtatni pénteken, hogy nem folyik az olaj az égő hajóból, és nem fenyeget környezeti katasztrófa. Elutasították a Greenpeace ajánlatát, amely szerint a nemzetközi környezetvédő szervezet kivontatná a sérült japán hajót a térségből. Mint mondták, a környéken lévő többi japán bálnavadászhajó minden szükséges segítséget meg tudni adni a szerencsétlenül járt Nissin Marunak. Ugyanakkor elismerték, hogy a tűzeset miatt erre az idényre kénytelenek lehetnek beszüntetni a bálnavadászatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását