2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mi történik a régiónk alapkamataival?

Az elmúlt héten drámai, jóval a piaci várakozásokat meghaladó kamatláb-emelkedéseknek lehettünk szemtanúi Lengyelországban (+75 bázispont) és a Cseh Köztársaságban (+125 bázispont). Mi történik itt?
2021. november 11. csütörtök 11:10 - HírExtra

Ezek az országok a feltörekvő országok többségével együtt továbbra is a világszerte emelkedő élelmiszer- és energiaárak, a magasabb szállítási költségek és a szűkülő kibocsátási rések által előidézett inflációs nyomással küzdenek. Az illetékes jegybankok reagálnak is erre a nyomásra, és az év eddigi szakaszában mindegyik érintett országban agresszív monetáris politikai szigorításokra került sor. 

A Cseh Köztársaságban +250 bázispontos, Magyarországon +120 bázispontos, míg Lengyelországban +115 bázispontos emelésre került sor. A Fidelity arra számít, hogy 2022 elején az inflációs nyomás továbbra is fokozott marad, így a jegybankok fenntartják a hawkish hozzáállásukat és tovább emelik majd a jegybanki alapkamatokat annak érdekében, hogy megőrizzék a hitelességüket a piaci szereplők szemében.

Ami a középtávú kilátásokat illeti, A Fidelity várakozásai szerint ezek a regionális headline inflációs nyomások enyhülni fognak, mivel az energiaárak a következő évben valószínűleg mérséklődnek, a kínálati oldalon kialakult sokkok pedig lassan lecsengenek. 

Mindehhez azonban még több hónapra lesz szükség, ugyanis az árnyomást befolyásoló egyes tényezők, főleg a maginflációhoz kapcsolódók (például a bérek) „ragadósak” és viszonylag tartósak lesznek. Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a jegybankok által kitűzött célértékek szintjére. A headline infláció Lengyelországban jelenleg év/év alapon +6,8% év/év (célelőirányzat: +2,5% év/év), a Cseh Köztársaságban év/év alapon +4,9% (célelőirányzat: +2,0% év/év), Magyarországon pedig év/év alapon +5,5% (célelőirányzat: +3,0% év/év).

A KKE-4 régióban a helyi devizában jegyzett kötvénykitettségünk továbbra is alulsúlyozottságot mutat. E pozíció nagy többségét helyi devizában jegyzett kötvények teszik ki, de van néhány kisebb, alulsúlyozott pozíciónk cseh, magyar és román kötvényekben is. A következő hetekben várhatóan fenntartjuk ezt a pozíciót, de 2022 küszöbén újra fogjuk értékelni őket” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. 

A Fidelity KKE-4 régió külföldi devizában jegyzett papírjaiban fennálló kitettsége semleges. A regionális reálhozamok továbbra is nagyon kevés vonzerővel bírnak, így a KKE-országok devizáit összességében óvatosan ítélik meg, mivel kissé tartanak attól, hogy 2022 elején tartósan lassulni fog a globális növekedés lendülete.

Forrás: Fidelity
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását