2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az orosz vakcina a szlovákoknál is gubancos

Feszültséget váltott ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, hogy Igor Matovic miniszterelnök, az OLaNO párt vezetője gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Sputnyik V, koronavírus elleni vakcina megvásárlásáról.
2021. március 3. szerda 11:14 - HírExtra

"A Szputnyik V megvétele valóban megrázkódtatta a koalíciót" - ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban Matovic. Elutasította viszont azt a bírálatot, miszerint nem vette figyelembe koalíciós partnere, az Emberekért (Za ludí) párt véleményét, amely ellenezte az orosz vakcina megvásárlását.
    
Az orosz oltóanyag beszerzését a szlovák koalíciós kormány február 19-én nem fogadta el, mert azt az Emberekért párt megvétózta. Matovic emlékeztetett: Veronika Remisová kormányfőhelyettes, az Emberekért párt elnöke azonban később kijelentette, hogy a hatályos szlovák törvények szerint az egészségügyi miniszter, Marek Krajcí a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörében is dönthet az oltóanyagok alkalmazásáról, ami ez ügyben meg is történt, ezért a mostani bírálatok, hogy "önkényesen cselekedtek", alaptalanok.
    
A kormányfő helytelennek minősítette Ivan Korcok külügyminiszter, az SaS párt politiksa kijelentését is, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V Oroszország Nyugat ellen folytatott "hibrid háborújának az eszköze".
    
"A Szputnyik V gyógyszer, olyan vakcina, mint a többi" - szögezte le Matovic. Ivan Korcok "feleslegesen politikai ügyet" csinált a vakcinából - fejtette ki a kormányfő, és felkérte koalíciós partnereit, hogy ebben az ügyben tegyék félre a politikát.
    
Kérdésre válaszolva - miért tartották titokban a vakcináról folytatott tárgyalásokat az oroszokkal - Matovic kijelentette: attól tartottak, hogy ez csoportos ellenállást válthatott volna ki a vakcina ellen, ami esetleg elriaszthatta volna az oroszokat a megállapodás aláírásától.
    
Igor Matovic hétfő este a kassai repülőtéren megtartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt, és az első szállítmány már meg is érkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását