2024. március 29. - Auguszta

Stagnál nálunk a fertőzés

Meghalt 54, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1124 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.
2021. február 1. hétfő 08:51 - HírExtra


A kormányzati portálon azt írták: 368 710-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 578-ra emelkedett, a gyógyultak száma 264 260.
    
Az aktív fertőzöttek száma 91 872-re csökkent. Kórházban 3682 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen.
    
Hatósági házi karanténban 13 810-en vannak, a mintavételek száma 3 169 150-re nőtt.
    
Azt írták: eddig 237 872 embert oltottak be, közülük 61 266-an már a második oltást is megkapták. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos keresi majd ezekben a napokban.
    
Az oltási munkacsoportnak át kell szerveznie az e hétre tervezett oltásokat, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett Magyarországra - hangsúlyozták, hozzátéve: a munkacsoport hétfői ülésén dönt az oltási terv módosításáról.
    
Közölték: az ígértnél kevesebb Moderna-vakcinaszállítmány is azt jelzi, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés "teljesen kiszámíthatatlan", Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltások megkezdéséhez.
    
Pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcinát várnak 3 hónap alatt. "Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak" - hangsúlyozták.
    
A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttek le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből eddig csak Pfizer- és Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet Magyarországra - írták.
    
Hozzátették: a védőoltás ingyenes és önkéntes. Eddig már csaknem 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
    
Hangsúlyozták, hogy a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását