2024. március 29. - Auguszta

Veszélyben a médiaszabadság

Morálisan nem igazolható az a hatalom, amely a kritikus sajtó függetlenségét támadja - írja az Eötvös Károly Intézet a HírExtrához elküldött keddi közleményében.
2020. július 7. kedd 12:22 - HírExtra

A közlemény szövege:

Miközben idehaza az Index internetes hírportál a politikai függetlenségének megőrzéséért, végeredményben pedig a túlélésért küzd, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (az ún. LIBE Bizottság) a médiaszabadság megerősítését szorgalmazó jelentés elfogadására készül. 

A politikai állásfoglalás rávilágít arra, hogy a médiaszabadság állapota számos tagállamban komoly veszélyben van, és azok a kormányzati törekvések, amelyek a médiapluralizmus felszámolására irányulnak, nemcsak a demokráciát veszélyeztetik, hanem a jogállamiság rendszerszintű lebontásának részét képezik. A médiaszabadság romlása tehát sohasem egy elszigetelt jelenség, hanem a jogállam általános romlásának része, és egyben következménye is. Ezt támasztja alá az is, hogy az EUSZ 7. cikke alapján Magyarország ellen folyamatban lévő uniós eljárásban a médiaszabadság problémáját kiemelt figyelem övezi.

A LIBE-jelentés tervezete kitér az újságírók védelmével, a gyűlöletbeszéddel, a dezinformációval összefüggő európai problémákra, ahogyan rámutat a média politikai és gazdasági függetlenségét veszélyeztető tendenciákra is. A tervezet szerint a piaci szolgáltatók túlzott koncentrációja “azzal a kockázattal jár, hogy a polgároknak nem áll rendelkezésére a tartalmak kellően széles választéka; (…) a médiatulajdon és a médiatartalom sokszínűségén, valamint a független újságíráson nyugvó médiapluralizmus kulcsfontosságú a félretájékoztatás megakadályozása és annak biztosítása érdekében, hogy az uniós polgárok tájékozottak legyenek”.

Az elmúlt években az autoriter magyar állam szimulált piaci viszonyokat létrehozva, strómanoknak juttatott állami források útján, a piacot torzító beavatkozással a szabad sajtó nagy részét felszámolta (erre példa a Heinrich Pecina-Népszabadság-ügy), maradékának függetlenségét pedig jelenleg is támadja (lásd az Index harcát). E törekvés ugyancsak drámai fejleménye a 2018-ban alapított, kormányközeli médiakonglomerátum, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), melynek létrehozása során a kormány a médiakoncentrációra és a versenyszabályokra vonatkozó, általa elfogadott törvényeket is súlyosan megszegte.

Miért lehet kiemelten fontos közös érdekünk, hogy az unió hatékonyan fellépjen a médiaszabadságot veszélyeztető tagállami gyakorlatokkal szemben? Az emberi jogok védelmének nemzetközi – köztük uniós – intézményei legalább részben átvehetik azokat a funkciókat, amelyeket elsődlegesen a nemzeti szintű jogvédő intézmények hivatottak ellátni. A hazai intézményes jogvédelem alacsony szintje mellett erre a nemzetközi fellépésre pedig égető szükségünk van; ezt mutatja a médiaszabadság területén született legutóbbi alkotmánybírósági döntés is. 

Az Alkotmánybíróság június végén kihirdetett határozatában ugyanis nem látott alkotmányos aggályokat a KESMA felhizlalását nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánító kormányrendelettel kapcsolatban. A médiapiac jelentősebb szereplőinek összefonódását főszabály szerint a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiatanács is ellenőrzi. 

A Médiatanács szakhatóságként azt vizsgálja, hogy az összefonódás veszélyezteti-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A hatósági eljárások alól a kormány arra hivatkozással mentesítette a KESMA-t, hogy az összefonódás nemzetstratégiai jelentőségű. A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint azonban a kormány csak valamely közérdekre hivatkozással nyilváníthatja vállalkozások összefonódását nemzetstratégiai jelentőségűnek. Az ezt alátámasztó közérdeket azonban a kormánynak nem sikerült nevesítenie, így az AB – a kormány segítségére sietve – magát az összefonódást értelmezte közérdekként.

A testület érvelése tehát így összegezhető: a médiacégek összefonódásának nemzetstratégiai jelentőségét maga az összefonódás adja. Más szóval, a közérdek kifejezésnek nincs önálló jelentése, az olyan varázsszó, amely valójában az alkotmányos követelmények megszűnését jelenti.

A testület döntése a szakmaiság teljes feladásáról tanúskodik; az alkotmánybírók gondolkodását a jogászi logika helyett kizárólag a politikai logika határozta meg. A 2018 őszén létrehozott médiaóriás megalakulásakor több mint 470 sajtóterméket irányított, azaz a kormányközeli személyek által irányított KESMA-hoz tartozó médiumok a nyomtatott és elektronikus sajtó piacának jelentős hányadát lefedik. A KESMA jelenléte ezért súlyosan veszélyezteti a szólás- és sajtószabadság szempontjából alapvető jelentőségű médiapluralizmus érvényesülését. 

Az AB érvelése azonban arra az abszurd eredményre vezetett, hogy az összefonódás a szóban forgó esetben fontosabb, mint a sajtó sokszínűségéhez fűződő alkotmányos érték. Azaz a testület nyíltan elismerte azt, hogy a Fidesz hatalmi-stratégiai érdeke – amit cinizmus nélkül aligha lehet közérdekként azonosítani – megelőzi az alkotmányos demokráciák alapelveként funkcionáló médiapluralizmus értékét.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke, nem mellesleg a „KESMA-döntés” előadó bírója, hiába tiltakozik az olyan vélemények ellen, miszerint az „Alkotmánybíróság megszűnt alkotmánybírósági jelleggel működni”, az előbbi véleményt mi magunk is osztjuk. Ebben a helyzetben különösen fontosak tehát azok a nemzetközi lépések, amelyek nevesítik és láthatóvá teszik a médiaszabadságot nyíltan veszélyeztető gyakorlatokat. Elengedhetetlen, hogy az Európai Parlament politikai állásfoglalását hatékony jogi lépések kövessék az Európai Unió intézményei részéről. Ezt ugyanis az Alkotmánybíróságtól már rég nem várhatjuk el.
 

Forrás: EKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását