2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Közép-Európa ne probléma legyen

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szeretné, ha a Nyugat nem problémaként kezelné Közép-Európát, és a felek jobban odafigyelnének arra, amit a másik mond - a politikus erről a Lidové Noviny cím cseh konzervatív napilapban szerdán megjelent interjújában beszélt.
2018. április 4. szerda 13:06 - HírExtra
 

"Számomra nagyon fontos, hogy megszűnjön Közép-Európa problémaként való kezelése. A visegrádi négyes (V4) ma olyan helyzetben van, hogy a nyugat-európai sajtóban problémának minősítik. Be kell bizonyítanunk, hogy ez nem így van" - mondta Lajcák.

A szlovák diplomácia vezetőjének meggyőződése, hogy a közös beszédet jobban hallani, mintha valaki egyedül szólal meg.

"Csehország és Szlovákia az európai témákban közös hullámhosszon volt. Különösen abban az időben, amikor a lengyelek és a magyarok ellen kifogások fogalmazódnak meg, demonstrálnunk kell, hogy a cseh és a szlovák társadalom európai. Hogy a V4 a gazdasági növekedés motorja" - fejtette ki a miniszter.

Miroslav Lajcák szerint az Európai Unió nyugati és keleti tagállamainak jobban oda kell figyelniük egymásra. "Úgy, ahogy mi meghallgatjuk partnereinket, jó lenne, ha Európa is jobban odafigyelne ránk" - szögezte le a szlovák külügyminiszter. Példaként megemlítette, hogy a migráció kérdésében a Nyugat először süketnek mutatkozott a visegrádiak véleményével szemben, holott az idő a visegrádiaknak adott igazat.

"Aktívabb párbeszédre, és kevesebb paternalizmusra lenne szükség" - jegyezte meg Lajcák. A miniszter megemlítette Horst Seehofer új német belügyminiszter kijelentését, miszerint a Nyugat nem eléggé figyel oda Kelet-Európára. "Vannak tehát már jelei az új hozzáállásnak. De nekünk is vannak feladataink: nagyobb figyelmet kell szentelnünk az európai gesztusoknak és jobban ki kell hangsúlyoznunk autentikus tapasztalatainkat" - mutatott rá a szlovák külügyminiszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását