2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A spanyolok jog szerint járnak el

Nem sértik a jogállamiság elveit a madridi kormány intézkedései, éppen hogy azok járnak el törvénysértő módon, akik nem tartják tiszteletben a spanyol alkotmányos előírásokat - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a katalán függetlenségi mozgalom vezetőire utalva.
2017. november 8. szerda 15:09 - HírExtra
 
Juncker a VRT flamand közszolgálati televíziónak adott interjújában leszögezte: bízik a belga és a spanyol bíróságok függetlenségében, illetve abban, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és korábbi kormánya négy, szintén Belgiumban tartózkodó tagja tisztességes eljárásban fog részesülni.

A brüsszeli testület vezetője azon véleményének adott hangot, hogy a katalán válság nem európai szintű ügy, és megismételte korábbi kijelentését, miszerint a konfliktus kizárólag a spanyol alkotmányos és jogi kereteken belül rendezhető.

Hozzátette, hogy a bizottság "óvatos álláspontot" képvisel a kérdésben, és ez talán nem szimpatikus mindenki számára, "az Európai Unió ugyanakkor olyan jogszabályokon alapul, amelyeket tiszteletben kell tartani".

Szakértők rámutattak, hogy a katalán vezetők erőfeszítései eddig rendre kudarcot vallottak az ügy nemzetközi szintre emelését illetően, az Európai Unió ugyanis a jelek szerint szilárdan kiáll Madrid mellett.

A belga sajtó eközben arról számolt be, hogy megérkezett az a mintegy kétszáz katalán polgármester Brüsszelbe, akik a leváltott barcelonai kormány ott tartózkodó egykori tagjaival kívánnak megbeszélést folytatni, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet Katalónia ügyére.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást a menesztett katalán kormány, illetve a barcelonai parlament elnökségének tagjai ellen. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és társai ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását