2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bach és Händel jön

Bach és Händel művei szólalnak meg a magyar Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyén, amely a Varasdi Barokk Esték elnevezésű horvátországi nemzetközi régizenei fesztivált nyitja meg pénteken - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.
2017. szeptember 21. csütörtök 14:13 - HírExtra


Mint Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja elmondta, a nyitó hangversenyen 300 éves kompozíciókat adnak elő: elhangzik Johann Sebastian Bach 76-os kantátája, amelyet a lipcsei Tamás-templom karnagyaként komponált, valamint a Magnificat, és Georg Friedrich Händel Zadok, a pap című koronázási himnusza is szerepel a programban.

Hozzátette: az MMA Határon Túli Bizottsága Horvátországban tartja kihelyezett ülését, így a Magyar Művészeti Akadémia delegációja is részt vesz a barokk fesztivál nyitó koncertjén.

Felidézte, hogy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2010-ben már részt vett a Varasdi Barokk Estéken, amely a közép-európai régió talán legjelentősebb, mintegy fél évszázados történetre visszatekintő régizenei fesztiválja. Kiemelte: a fesztivál középpontjában minden évben más ország áll, ez idén ez Magyarország lesz.

A szeptember 22. és október 2. között zajló eseményen fellép mások mellett Varnus Xavér, aki Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével, valamint Kónya István lantművész és a Savaria Barokk Zenekar, amely Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő. A fesztivál első hétvégéjét a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárja.

A 47. Varasdi Barokk Estéken a közönség csaknem 20 hangversenyt hallgathat majd meg. A kísérőprogramok között virágkiállítás, könyv-, kotta- és hanghordozó-bemutató, valamint tudományos szimpózium is szerepel, továbbá bemutatkozik Szombathely és Zalaegerszeg városa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását