2024. április 19. - Emma
Most vasárnap a szegedi Vármúzeumban gyűlt össze több mint 170 résztvevő az LMP helyzetét és jövőjét megvitatni. Perneczky Lászlót, a párt újpesti önkormányzati képviselőjét kérdeztük a kongresszus eredményeiről
2012. június 15. péntek 14:57 - HírExtra
Milyen konkrét döntések születtek Szegeden?

Először el kell mondjam, hogy az LMP sok tekintetben a közvetlen demokrácia és a társadalmi részvétel híve. Éppen ezért 2009 óta negyedévenként rendezünk kongresszust, amely a tagság legfontosabb és legközvetlenebb döntéshozó eseménye.

Bakó Krisztina személyében új titkárt választottunk a párt vezető testülete, az Országos Választmány élére. Tisztújítást tartott az Etikai Bizottság és a Számvizsgáló Bizottság is – az LMP nagyon komolyan veszi a feddhetetlen és átlátható működést. Elfogadtuk a 2011-es költségvetés teljesüléséről szóló beszámolót és megerősítettük funkciójában Montvay Judit pénzügyi igazgatót.

Mi volt a kongresszus legfontosabb témája?

A kongresszus két fontosabb, inkább szervezeti napirendet tárgyalt. Elkészült a tavaszi népszavazási kezdeményezés tanulságait levonó jelentés. Sokan kudarcnak értelmezik, hogy az LMP a szükséges kétszázezer érvényes aláírásnak csak a háromnegyedét tudta összeszedni.

Ugyanakkor a kampány az LMP megerősödését is jelentette, hiszen mi voltunk az egyetlen párt amely egyáltalán érvényes népszavazási kérdéseket akart és tudott átjuttatni a jogi útvesztőkön.

A szakszervezetek a szónoklatokon túl nem sokat tettek, miközben az LMP érdemben és tevőlegesen kiállt a munkavállalók jogaiért. A kampányszervezés szervezeti és logisztikai hiányosságait is el kellett ismerjük: egyszerűen nem volt elég idő, ember és támogatás ahhoz, hogy teljes sikerre vigyük a kezdeményezést.

Mi volt a másik napirendi pont?

A 2014-es jelöltállítás szabályaira való felkészülés, a belső szabályozások előkészítése. Ahhoz, hogy az LMP az a hiteles szervezet maradhasson, aminek 2009-ben létrejött, a jelöltjeink és képviselőink következetes megválasztása az egyik kulcstényező.

2012 őszén folytatjuk az anti-korrupciós feltáró munkát. Az elmúlt huszonkét évben az MSZP-SZDSZ kormányok alatt is voltak kirívó korrupciós bűnügyek, de a Fidesz rendszerszinten, morálisan elfogadhatatlan módon törvényesíti egyeduralmát. Így a Parlamentben az LMP az a párt, amelyik a leghitelesebben fordulhat az oligarchák ellen.

Az LMP önmeghatározása szóba került?


Az LMP marad zöld és ökopolitikai párt, amely meghaladja a hagyományos nemzeti-konzervatív-liberális-szocialista felosztást, és modern, XXI. századi szintézist hoz létre. Konkrét ügyekben – adózás, zöld gazdaság, emberi jogok, környezetvédelem – továbbra is önálló kezdeményezésekkel élünk, de ügyek mentén keressük az együttműködést más pártokkal is.

Lesz MSZP-vel való szorosabb választási együttműködés?

Választási együttműködésről még nagyon korai beszélni. Hiába növekszik az ellenzéki erők nyomása az LMP-n, egyedül készülünk a választásokra. Erről egyébként kongresszusi határozat is született. Emlékezzünk, a 2002-es választásokon kis híján Parlamentbe került Centrum Párt alig egy évvel a választás előtt alakult, ahogy az LMP is a semmiből tűnt elő. 2013 őszéig az a feladatunk, hogy önállóan erősödjünk meg. Az ellenzéki pártok szavazótábora matematikailag már meg is előzte a Fideszt, azonban választási helyzetben nem automatikusan összeadható.

Nem Pató Pál úrként, de tényleg ráérünk még választási együttműködésről beszélni országgyűlési és önkormányzati szinten egyaránt. Ami igazán fontos, hogy nem a választások megnyerése, hanem az ország 2014 után irányításának programja az igazi tét és kérdés: ebben kell megegyeznünk, nem a választókerületeken kell osztozkodnunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását