2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szanyi: siralmas magyarázkodás Schmitt reakciója

A szocialista Szanyi Tibor siralmas magyarázkodásként értékelte szerdai sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök reggeli rádióinterjúját, amelyben Schmitt Pál a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanúra reagált.
2012. január 18. szerda 15:30 - HírExtra
A szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: világos beszédet, a helyzet tisztázását várták az államfőtől, Schmitt Pál azonban a beszélgetés tanúsága szerint nincs tisztában a doktori értekezések követelményrendszerével, és lényegében elismerte, hogy 215 oldalas munkájából 180 oldal egy bolgár sportkutató műve.

Szanyi Tibor szerint siralmas, hogy Schmitt Pál azzal állt elő: dolgozatának nagy része bárhol fellelhető "törzsadat", amelyet ő nagyjából harmincoldalnyi önálló következtetéssel egészített ki.
Az MSZP-s politikus úgy vélte, Schmitt Pál magyarázkodása senkit sem nyugtatott meg, és a köztársasági elnök mindaddig, amíg nem tisztázza magát a plágiumvád alól, "béna kacsa" marad, nem tudja ellátni a feladatait. Szerinte ezt támasztja alá, hogy az államfő "menekül" az újságírók elől és lemondja vidéki programjainak egy részét.

Szanyi Tibor kijelentette: az MSZP továbbra is azt várja, hogy a köztársasági elnök az ország méltósága érdekében tisztázza magát, ha pedig képtelen erre, írja alá a lemondását, "ugyanúgy, ahogy a törvényeket szokta, látatlanban, olvasatlanul".

A hvg.hu múlt szerdán arról számolt be, hogy Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.

Az államfő az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel visszautasította a plágiumvádat. Azt mondta, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát, ellenben huszonegy különböző forrásból dolgozott, és ha tehetné, ismét ugyanígy járna el. Arra is kitért, hogy az akkori szabályozás alapján "bőven megengedhető volt", hogy csak a felhasznált irodalmat - köztük első helyen Georgiev munkáját - tüntesse fel disszertációban, és ne készítsen láb-, illetve végjegyzeteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását