2024. április 19. - Emma

Az MKP a kisebbségi kulturáis támogatások felülvizsgálását kéri

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerdán felszólította a szlovák kormányfőt, indítson vizsgálatot a kisebbségi kultúrák idei támogatásának kivizsgálására.
2011. augusztus 4. csütörtök 08:37 - HírExtra
A parlamenten kívüli párt úgy látja, hogy a támogatások odaítélésében a kliens-rendszer és nem a szakmai szempontok érvényesültek.

"Tekintettel arra, hogy a kormányprogram egyik fontos feladata és célkitűzése a korrupció és kliens-rendszer elleni harc, az MKP felszólítja a kormány elnökét, indítson vizsgálatot a kisebbségi kultúrák támogatásának ez évi odaítélésével kapcsolatban" - áll az MTI pozsonyi irodájába is eljuttatott MKP-nyilatkozatban.

A párt, valamint a magyar civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala már korábban is bírálták és több kifogást emeltek az állami támogatási pénzek elosztása ellen.
Az MKP most annak kapcsán fordult a miniszterelnökhöz, hogy "újabb, a törvényesség határát súroló, de mindenképpen etikátlan esetet talált a pályázatok elbírálásának elemzésénél".
A Somorjáért Polgári Társulásról van szó, amely 10 ezer eurót kért a "Keressük azt, ami összeköt" nevű rendezvényre.

"Annak ellenére, hogy a pályázatokat bíráló bizottság nem javasolta a rendezvény támogatását, a kormányhivataltól mégis 9 ezer euró támogatást kapott. Értesüléseink szerint a Somorjáért Polgári Társulás bejegyzési címe azonos a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma somorjai illetőségű államtitkárának lakcímével. Megítélésünk szerint az összeférhetetlenség alapos gyanúja áll fenn, az viszont bizonyos, hogy etikátlan az ilyen jellegű pályázatok pozitív elbírálása. Egyértelműen, az egy adott politikai párthoz tartozó személyek - adott esetben tisztségviselők - előnyben részesítéséről van szó, amit egyszerűen kliens-rendszernek neveznek" - olvasható az MKP nyilatkozatában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását