2024. április 19. - Emma

Tárgyalások kezdődtek a taxisokkal

Megkezdődtek az egyeztető tárgyalások a taxisdemonstráció képviselőivel - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).
2011. június 10. péntek 08:46 - HírExtra
Szerdán több mint száz taxis gyűlt össze a fővárosi Hősök terén, majd járműveikkel a Főpolgármesteri Hivatal elé vonultak, ahol petíciót adtak át a fővárosi taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelve.

Metál Zoltán, a megmozdulást szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke az MTI-nek a felvonulás előtt azt mondta: azt követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxis reform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

A kamara székházában csütörtökön tartott egyeztetésen a Fővárosi Önkormányzat, az OTSZ, a Taxis Fuvarszervező Társaságok Szövetsége, valamint a BKIK képviselői vettek részt. Mint írták, az értekezlet, "bár heves viták mellett zajlott, de alapvetően konstruktívnak volt mondható".

A közlemény szerint az egyeztetések első fordulójában először a megvitatandó témákat, a további résztvevők körét és az egyeztetések időpontját tisztázták. Az egyeztetésen a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nagyobb szerepet kell kapnia és vállalnia a készülő személyszállítási törvény keretein belül. Továbbá legyen lehetősége, hogy esetenként eltérhessen az országos szabályozási keretektől - emelték ki.

A petíciót benyújtók kérésének megfelelően napirendre került a "repülőtéri taxi forgalmi viszonyok újraszabályozása" is. E tekintetben az álláspontok közeledtek, ezért pénteken a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatos egyeztetést az érdekképviseletekkel és a fuvarszervező társaságok bevonásával tartják meg - tették hozzá.

Az egyeztetések a tervek szerint jövő hét szerdán folytatódnak a taxizással kapcsolatos kormányrendelet-tervezet megvitatásával - írta a BKIK.

A Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén döntött arról, hogy újabb öt évre szerződést kötnek a Budapest Airporttal (BA) a repülőtéri taxidrosztok üzemeltetéséről. A reptér üzemeltetőjének azonban számos fejlesztést meg kell valósítania, korszerűsítenie kell a közösségi közlekedés utastájékoztató rendszerét, információs pultot és BKV-s jegykiadó automatákat kell üzemeltetnie.

Az OTSZ május 30-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük versenyhátrányba hozták a taxisokat, mivel csak a BA Zrt.-vel szerződött társaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt a reptér érkezési oldalára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását