2024. március 29. - Auguszta

Nem bír magával a Moody's

Leminősítette csütörtökön , de továbbra is a magasan elsőrendű befektetői sávban tartja Spanyolország adósosztályzatait a Moody's Investors Service.
2011. március 10. csütörtök 11:45 - HírExtra
A közfinanszírozási rendszer szerkezeti javításának sikerével kapcsolatos kételyeire, valamint a bankrendszer átalakításának várható költségeire hivatkozva. Spanyolországgal kapcsolatban a minap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatív módosítást jelentett be, hasonló okokból.

A Moody's csütörtöki londoni bejelentése szerint a spanyol kormánykötvény-adósság kockázati osztályzata a cég által eddig érvényben tartott "Aa1"-ről "Aa2"-re romlik, és az új besorolás kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A spanyol adósosztályzat a leminősítés után is még a magasan elsőrendű befektetési kategóriában van, mindössze két fokozatnyira a lehetséges legjobb, "Aaa" szinttől.

A csütörtöki osztályzatrontás indoklásában a Moody's kiemelte: változatlanul aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a spanyol kormány képes lesz-e végrehajtani az általános közfinanszírozási rendszerben szükséges fenntartható és szerkezeti jellegű javító intézkedéseket, tekintettel arra, hogy korlátozott a központi kormányzat ellenőrző szerepel a regionális önkormányzatok pénzügyei felett, mindemellett a rövid- és középtávú gazdasági kilátások "szerények".

A Moody's saját előrejelzése szerint a spanyol gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,1 százalékos visszaesés után az idén is mindössze 0,8 százalékkal emelkedik.

A hitelminősítő szerint aggodalom forrása a spanyol takarékbank-rendszer feltőkésítésének várható végleges összköltsége is. A kormány legfeljebb 20 milliárd eurós - a GDP-érték nem egészen 2 százalékának megfelelő - összeggel számol, ám a Moody's saját becslése szerint a teljes költség "közelebb lesz a 40-50 milliárd euróhoz" - áll az elemzésben,

A Moody's megállapítja ugyanakkor azt is, hogy a 60 százalék körüli GDP-arányos államadósság-ráta alacsonyabb olyan fontos EU-társállamokénál, mint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Belgium vagy Olaszország.

A hitelminősítő szerint a spanyol adóssághelyzet fenntarthatósága nincs veszélyben, és a cég alapeseti feltételezésként nem számol azzal, hogy Spanyolország külső likviditási támogatásra szorulna az e célra tavaly májusban létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből (ESFS).

A központi és a regionális kormányzatok, valamint a bankok jelentős finanszírozási igényei azonban további finanszírozási stresszhelyzetekre "hajlamosítják" a spanyol gazdaságot - áll a Moody's csütörtöki elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt héten leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Spanyolország e cégnél is magasan elsőrendű, "AA plusz/F1 plusz" szintű államadós-osztályzatainak kilátását, azzal az indoklással, hogy jóllehet Spanyolország a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok terén sok tekintetben túltett a várakozásokon, a gyenge növekedés azonban lefelé ható kockázatot jelent a spanyol szuverén adósi profilra.

Spanyolország az adósságpiaci sokkoktól leginkább veszélyeztetettnek tartott euróövezeti tagállamok közé tartozik, jóllehet ezen a csoporton belül messze a legjobbak az adósosztályzatai. A spanyol adósbesorolások toronymagasan, 10-11 fokozattal haladják meg a legsúlyosabb költségvetési és adóssághelyzetben lévő Görögország osztályzatait, amelyek mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch Ratings, Moody's Investors Service, Standard & Poor's - a befektetésre ajánlott szint alatt, a "bóvli" kategóriában vannak.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre a hitelminősítők befektetési szint alatti osztályzatokat tartanak érvényben.

A Moody's e hét elején agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal immár mélyen spekulatív szintre rontotta még tovább Görögországra érvényes besorolását, a görög költségvetési konszolidációs program végrehajtási kockázataira hivatkozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását