2024. április 19. - Emma

Monetáris Tanács: két új tag hat évre

Megválasztotta az Országgyűlés Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagjává hétfőn, március 21-i hatállyal hat évre.
2011. március 7. hétfő 20:06 - HírExtra
Bártfai-Mager Andreát 292 igen szavazattal, 37 ellenében válaszotta meg a Ház; Gerhardt Ferenc 300 támogató voksot kapott 40 nem ellenében.

A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció nagy része is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig távol maradt a szavazástól. A jelöltekre egy februári törvénymódosítás alapján a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tehetett javaslatot.

A monetáris tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása március elsején járt le. A testület két hiányzó tagjának jelöléséről később döntenek.

Rogán kezdeményezése


A jelöltekre a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tett javaslatot. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke azt kezdeményezte, a Ház március 21-i hatállyal válassza meg az új tanácstagokat, hogy legyen idő az összeférhetetlenségek megszüntetésére.

Mindkét új monetáristanács-tag dolgozott korábban a jegybankban. Bártfai-Mager Andrea 2001-től az MNB bankfőosztályát, majd 2006-tól előbb főosztályvezetői, később igazgató-helyettesi beosztással a pénzügyi stabilitási szakterületet vezette. Bártfai-Mager Andrea 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának tagja volt. Jelenleg a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezérigazgató-helyettese 2005 és 2007 között az MNB banküzemi szakterületének vezetője volt. Fél évig a jegybank alelnöki teendőit is ellátta. Korábban több magyarországi pénzintézetnél is dolgozott.

Újra döntésképesen

Az összesen héttagú monetáris tanács - amelynek tagja az MNB elnöke és két alelnöke - létszáma ezzel ötre emelkedik, így a testület újból döntésképes lesz. (A korábbi négy külsős tag megbízatása március elsején járt le.) Rogán Antal a szakbizottság hétfői ülésén azt hangsúlyozta, hogy a két jelölt megválasztása biztosítja a tanács működképességét, a további két hiányzó tanácstag jelölésére pedig még a hónap hátralévő részében, vagy később visszatérnek.

A parlament február 21-én döntött arról, hogy a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külsős tagjait, akik közül korábban kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását