2024. április 20. - Tivadar

Kémkedéssel vádolják a turistákat

A nyilvánosság teljes kizárásával kezdődött meg vasárnap Iránban a kémkedéssel vádolt, másfél éve letartóztatott három amerikai állampolgár bírósági eljárása.
2011. február 6. vasárnap 12:42 - HírExtra
A teheráni "forradalmi bíróság" nem engedélyezte, hogy megfigyelők részt vegyenek az eljáráson. Nem lehet jelen Livia Lau Agost svájci nagykövet sem, aki az Egyesült Államok érdekeit képviseli Iránban.

A három amerikait 2009. júliusában tartóztatták le, amikor Irak felől átlépték az iráni határt. Állításuk szerint egy turisták által kedvelt vízesést kerestek fel az iraki kurd területen, és nem voltak tudatában a határsértésnek. Az iráni hatóságok nemcsak tiltott határátlépés, hanem kémkedés címén is vádat emeltek ellenük.

Az ügy még jobban leterhelte az Egyesült Államok és Irán amúgy sem felhőtlen viszonyát.

Sarah Shourdot 13 hónapi fogva tartás után, tavaly szeptemberben szabadon bocsátották félmillió dolláros óvadék ellenében, humanitárius megfontolásból, súlyos betegsége miatt.

Egy teheráni illetékes a múlt héten felszólította a nőt, hogy a perre térjen vissza Iránba, de ő az Egyesült Államokban maradt. Ha Shourd nem jelenik meg a bíróság előtt, elveszíti a kifizetett óvadékot, és távollétében fognak ítélkezni felette is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását