2024. március 29. - Auguszta

Fölismerhető a csendes halálosztó

Az érelmeszesedésre való fokozott kockázat szűrővizsgálatokkal és nagyobb figyelemmel már gyermekkorban fölismerhető. A legtöbb ember halálának okát jelentő betegség megelőzése szempontjából fontos fölismerést a Circulation közölte.
2010. december 7. kedd 10:00 - HírExtra
Évtizededekkel ezelőtt Finnország a koszorúér-betegség okozta halálozásban dobogós helyen állt. Ekkor nemzeti program indult a súlyos közegészségügyi helyzet megváltoztatására. Néhány év alatt - váratlan gyorsasággal - jelentősen sikerült az infarktusos halálozást csökkenteni. A sok területre kiterjesztett, betegséget megelőző tevékenység ma is működik.

Markus Juonala és munkatársai fölismerték, hogy a finn társadalomban több intézmény irányelveket fektetett le a koszorúér-betegségre vonatkozó gyermekkori szűrővizsgálatokra, de egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket hány éves korban kell elkezdeni. "A gyermekkori elhízás szorosan összefügg a kóros vérzsírszinttel és a vérnyomás emelkedésével, ezért elsősorban a hízásnak indult gyerekekkel kell foglalkozni" - mondta a munkacsoport vezetője.

A kutatók négy nemzetközi - egy finn, egy ausztrál, két egyesült államokbéli - vizsgálat adatait egyesítették. Összesen 4380 gyermek adatait értékelték, akiket három és 18 év között vontak be a vizsgálatban. A résztvevők ereit 20 és 45 éves korukban, vagyis átlag két évtizeddel később vizsgálták ismét.

Az önkéntesek nyaki ereit vizsgálták, ahol az érfal különböző rétegeinek vastagsága mérhető. A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a testtömegindex értékét mérték a vizsgálatba kerülés idején, majd kilenc-, 12, 15 és 18 éves korban.

Voltak adatok három- és hatéves korból is, de azok alapján nem lehetett megjósolni a folytatást, viszont kilencéves kortól a nyaki erek falának változása már elkezdődött, vagyis láthatóvá tette azokat, akik felnőttkorukban fokozott kockázatúakká váltak koszorúér-betegség szempontjából.
Samuel S. Gidding szerkesztőségi cikkben értékelte a tanulmányt, és kiemelte, hogy különböző országokban végzett vizsgálatok általános érvényű adatokat eredményeztek.

"A szűrést és a megelőzést gyermekkorban kell kezdeni" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását