2024. április 20. - Tivadar

Jobbik: szűkül a kiegyensúlyozott tájékoztatás

A Jobbik szerint a médiatörvény-javaslat jelentősen szűkíti a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét.
2010. december 1. szerda 13:31 - HírExtra
Novák Előd, a Jobbik vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben úgy értékelte, ideje volt új szabályozással felváltani az elavult médiatörvényt. Mint mondta, pártja örül annak, hogy szigorodik a törvény, és egy hetes elsötétítésre is lehet ítélni egy médiaszolgáltatót. A párt a zenei kvóta bevezetését is üdvözli - tette hozzá.

A jobbikos képviselő a javaslat problémájaként hozta fel azt, hogy szerinte a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét jelentősen szűkíti a tervezet. Közölte: a kormányoldal és ellenzék szereplésének aránya durván sérült az utóbbi időben például a Magyar Televíziónál, az Echo TV-nél és még az ATV-nél is.

Legjobban a Jobbikot diszkriminálta a média - jelentette ki. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális médiaszolgáltató és lineáris rádiós médiaszolgáltató minősül jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatónak. Hozzátette: e szerint csak a TV2-re és az RTL Klubra fog vonatkozni a törvény a közszolgálati műsorszolgáltatókon kívül.

Elfogadhatatlannak mondta, hogy a médiatanács elnökének "elképesztő túlhatalmat" biztosít a kormánytöbbség. Beszélt arról is, hogy míg az ORTT-ben minden parlamenti frakció képviselője kapott helyet, most a médiatanácsban csak fideszes képviselők lesznek. Hozzátette: a médiatanács szinte valamennyi döntését egyszerű többséggel hozza meg, jogköre a pályáztatástól a felügyeleten át a büntetésig terjed. Ezért lenne szükség fékekre, ellensúlyokra - tette hozzá.

Novák Előd közölte: pártja nem tartja elfogadhatónak, hogy a törvénytervezet szerint tilos vallási tartalmat reklámokban megjeleníteni. Miért lehet a rádióban szponzorálni hírműsorokat, mikor a televízióban nem lehet? - kérdezte. Szerinte a hírszolgáltatások közötti versenyt szünteti meg az MTI körül kialakuló központosítás. Az MTI-nél "elég komoly botrányok voltak már" - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását