2024. április 16. - Csongor

3,1 százalékkal nőtt a reálkereset

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett - az idén az első nyolc hónapban, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH.
2010. október 19. kedd 09:38 - HírExtra
A Központi Statisztikai Hivatal szerint augusztusban a reálkereset 2,0 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőttihez viszonyítva, júliusban az emelkedés 0,5 százalékos volt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó keresete 1,9 százalékkal emelkedett a júliusi 0,3 százalékos növekedés után. Így a nettó kereset emelkedése is gyorsult augusztusban 5,8 százalékra az előző havi 4,5 százalékról.

A versenyszférában dolgozók nettó keresete 7,0, a költségvetésiben 3,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júliusban a növekedés 6,1, illetve 1,0 százalék volt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete január-augusztusban 202.000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204.900 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 199.000 forint.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első nyolc hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,0 százalékkal haladták meg az előző év január-augusztusit.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, ezt követte az információ és kommunikáció és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás. Legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágakban dolgozók kerestek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását