2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MSZP: a Fidesz gyarmatosítja a médiát

Az MSZP szerint a hétfőn parlament elé kerülő újabb médiajogszabályok betetőzik "a média politikai és gazdasági gyarmatosítására" indított fideszes hadjáratot.
2010. október 10. vasárnap 17:53 - HírExtra
Az ellenzéki párt vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a nyáron elfogadott médiatörvény a közszolgálat "politikai gyarmatosítását" végezte el, megfosztotta a kormánytól való függetlenségüktől a köztelevíziókat, a Magyar Rádiót és az MTI-t.

Az új országgyűlési határozati javaslat most "a gazdasági gyarmatosítást" hajtja végre: szabadságuk után vagyonuktól is megfosztja az intézményeket - áll a közleményben.
 
"Lenyúlja" a sokmilliárdos ingatlanvagyont, a felbecsülhetetlen értékű archívumokat, sőt még a díszlet-, jelmez- és kottatárat is elveszi - fogalmaznak. Mindezt gyakorlatilag a miniszterelnök emberének, az új médiahatóság kilenc évre kinevezett vezetőjének teljhatalma alá helyezi.

A határozat szerint mindezt a vagyont térítés nélkül államosítják, és a Műsorszolgáltatási Támogató és Vagyonkezelő Alap kezelésébe adják - írják.

Az MSZP két okból is tiltakozik a "gazdasági gyarmatosítás ellen". Egyrészt nyilvánvalónak nevezik, hogy minimális gazdasági mozgástér nélkül az intézményekre a "kézből etetés" sorsa vár.

Teljes gazdasági függőségük a politikai függőséget erősíti, amelyet a médiairányító területeibe kilenc évre bebetonozott kormánypárti többség amúgy is biztosít - fűzik hozzá. Megjegyzik azt is: az államosított vagyon kezelése újabb eszközt ad a kereskedelmi médiavilág pórázon tartására is, hiszen például a hatóság szabja meg, ki milyen módon kaphat anyagokat az archívumok kincsesbányájából.
Aggályosnak tartja az MSZP azt is, hogy "mi célból rabolják le a közcélokat szolgáló vagyont, és ki lesz az üzletek haszonélvezője".

Az aggodalmakat növeli, hogy a vezető kormánypárt a székházbotránya idején, az államtól kapott pártszékháza körüli elhíresült üzleteléssel már gyakorlatot szerzett az úgynevezett "székházbizniszben", az így befolyt pénzek kacskaringós útjának kialakításában - fogalmaznak.

Az MSZP szerint félő, hogy kormányra jutva, birtokon belül hasonló "székházbizniszre" készülnek.
Minden tulajdonosi jog azé az alapé lesz, amelynek vezetői fölött a munkáltatói jogokat egy személyben a médiatanács (mandátumát Orbán Viktor kezéből kapó) elnöke gyakorolja, s ebbe még a testületnek sincs beleszólása.

Ugyanő személyesen bízza meg az alap felügyelőbizottságát is: saját embereit ugyancsak saját emberei fogják ellenőrizni, ha sor kerül a sok milliárdot érő székházak eladására - áll a közleményben.

Az MSZP gyanúsnak nevezi, hogy a "nagyhatalmú Alap" számos beszerzését már az előző törvény "példátlan módon" kivonta a közbeszerzési törvény hatálya alól. Még gyanúsabb, hogy most az új jogszabály "a lenyúlt" médiavagyon eladása, hasznosítása esetén nem írja elő a nyílt pályázatot - írják. Mód van tehát a klientúra számára fenntartott meghívásos pályázatra is, a jogszabály csak a "résztvevők" számára ígéri az egyenlő feltételeket - fogalmaznak.

A megelőző "szájkosártörvények" ellen számos nemzetközi és hazai szervezet tiltakozott, az MSZP alkotmánybírósághoz is fordult - emlékeztetnek. Az MSZP korábbi alkotmánybírósági beadványa már jelezte a "gazdasági lenyúlás" veszélyét, amelynek megakadályozására most parlamenti módosító indítványokat is benyújtanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását