2024. április 19. - Emma

Ópály: újra kell választani a polgármestert

Szavazás befolyásolása miatt megsemmisítette az ópályi önkormányzati választás eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település helyi választási bizottsága, és új szavazást rendelt el - ismertette Erdélyi Miklós, a nagyközség polgármestere az elsőfokú határozatot.
2010. október 5. kedd 16:11 - HírExtra
A bizottság megállapítása szerint a település 2-es számú szavazókörében a polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője mintegy 150-200 választópolgárnak egy névsort tartalmazó cédulát osztott ki, amelyen felsorolta, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, egy képviselőjelöltjére, továbbá az MSZP egy képviselőjelöltjére, valamint négy független jelöltre voksoljanak - mondta az önkormányzati vezető, akit az Összefogás Megyénkért Szövetség indulójaként vasárnap is megválasztottak Ópályi polgármesterének.

Hozzátette: az elsőfokú döntés ellen fellebbezni fog a területi választási bizottsághoz, mert szerinte a cédulaosztással őt akarták megbuktatni, ami végül nem sikerült, hiszen 621:442 szavazataránnyal legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Erdélyi Miklós úgy véli, hogy a helyi választási bizottságnak csak a képviselő-jelölti szavazás eredményét kellett volna megsemmisítenie, hiszen a "a cédulán megjelöltek közül három független induló valóban mandátumot szerzett a befolyásolással".

A polgármester jogi képviselője, Vékony Miklós ügyvéd - 1990 és 1994 között MDF-es országgyűlési képviselő - is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy álláspontja szerint a helyi választási bizottságnak csak a képviselő-testületi tagokra vonatkozó szavazás eredményét kellett volna megsemmisítenie, a polgármesteri tisztségre vonatkozóét nem.

Hangsúlyozta: "a választási akarat befolyásolását a polgármesteri tisztség esetében Erdélyi Miklós sérelmére követték el, de így is nyert, így igazságtalan arra kötelezni, hogy még egyszer induljon el a választáson mások törvénysértése miatt".

Az ügyvéd szerint - aki a fellebbezési ügyében eljár majd a területi választási bizottságnál - az ópályi képviselő-választás eredményének megsemmisítése indokolt, hiszen a cédulán megjelöltek közül három független induló is bejutott a község önkormányzati testületbe, ők a 2-es szavazókörben kétszer vagy másfélszer annyi voksot kaptak, mint a 1-es szavazókörben, ahol a nevükre nem hívták fel cédulán a választók figyelmét.

Erdélyi Miklós elmondta: a befolyásoló köztisztviselő ellen fegyelmi eljárást indítottak, szabadságra küldték. Emellett az ópályi helyi választási bizottság is feljelentést tesz ellene választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását