2024. április 20. - Tivadar

Ombudsmani vizsgálat a bizsulopás ügyében

Vizsgálatot rendelt el Szabó Máté annak a három gimnazista lánynak az ügyében, akik fogadásból próbáltak ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból; a diákok előállítása ügyében az illetékes rendőrfőkapitányhoz és a belügyminiszterhez is kérdésekkel fordult az ombudsman.
2010. szeptember 26. vasárnap 17:59 - HírExtra
Az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény felidézte: amikor a biztonsági őr észrevette mi történt, a gimnazisták - állításuk szerint - megbánták tettüket, és visszaadták az ékszereket. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva előállították a 15 éves lányokat az illetékes rendőrkapitányságra, és mintegy másfél napig fogva tartották őket.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté a médiából értesült az esetről és vizsgálatot rendelt el, a "hírek alapján ugyanis kérdéses volt, hogy a rendőrök megfelelően mérlegelték a törvény szerint lehetséges eszközök alkalmazását, azt, hogy az elkövetett cselekményhez képest szükséges és arányos volt a lányok előállítása, őrizetbe vétele, és megfelelt-e az előírásoknak a fogva tartás módja, körülményei".

A közlemény szerint a lányokat megbilincselve, éjjel zárták rendőrségi fogdába, ahol több mint másfél napot töltöttek. A szüleiket - bár kellett volna - nem azonnal értesítették az előállításról, meleg ruhát nem kaptak, egyiküket már az első este kórházi pszichiátriai osztályra kellett szállítani.

Amikor pedig a másik kettőnek a szülei megpróbáltak meleg ruhát vinni a fogdába, arról tájékoztatták őket, hogy az őrizetesek vasárnaponként kaphatnak csomagot, amihez az őket beszállító kapitányság engedélye szükséges.

Az ombudsman felkérte az illetékes főkapitányt, vizsgálja meg az ügyet, és arra is választ vár, hogy a diáklányok az előállításuk ideje alatt beszélhettek-e telefonon szüleikkel, védővel, egyáltalán tájékoztatták-e őket a védelemhez való jogukról.

Szabó Máté levelében a belügyminisztertől azt kérdezte, hogy 18 év alatti gyermekek őrizetbe vételét, elzárását kis kárértékű szabálysértések miatt összeegyeztethetőnek tartja-e a Gyermekek Jogairól Szóló New York-i Egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, valamint az alkotmánynak azon szakaszával, amely kimondja, hogy a Magyar Köztársaságban minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra.
 
Az ombudsman a minisztertől tájékoztatást kért arról is, hogy van-e olyan kormányzati elképzelés, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján a szabálysértési törvény kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezéseit módosítaná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását