2024. március 29. - Auguszta

Spaller: tartunk valamerre

Tegnapelőtt sajtótájékoztatót tartott a XIII. kerületi Fidesz. Ennek apropóján beszélgettünk Spaller Endre polgármesterjelölttel közbeszerzésről, választási esélyekről és a Fidesz angyalföldi terveiről.
2010. szeptember 23. csütörtök 07:43 - Tóbiás Gábor
Megválasztásuk esetén mi lenne a legelső lépésük?

Részlet Spaller Endre bemutatkozó szövegéből
Az életem, a hobbim, a munkám a politika. Sokan furcsának találják ezt, mert a politikáról az a nézet terjedt el, hogy megosztja az embereket, és mindenki kicsit tartózkodó a politikusokkal. Szerintem nem rosszabb, mint bármelyik szakma. Mindig azt gondoltam, hogy csak elhivatottság kell hozzá, és akkor fel sem merül, hogy az ember mással foglalkozzon. Aztán megtapasztaltam, hogy az igazán sok erőt az adja, amikor az ember a kardcsörgések szünetében kap egy köszönőlevelet, megnyit egy kiállítást, meghívják az otthonukba olyanok, akiknek tudtam segíteni. Avagy, ha nem is sikerül mindig mindent elérnem, sokan megállítanak és kezet fognak velem, hogy legalább valaki kiállt az igazukért. Ilyenkor különösen örülök, hogy az a munkám, ami a hobbim, abban a világban élek, ahova a szenvedélyem húz. Máshogy talán nem is menne.

Önkormányzati képviselőként dolgozom a XIII. kerületben, 2002 óta. Polgári gondolkodású politikusként ellenzékben voltam az elmúlt nyolc évben. Körzetem a 11-es, ami a Szegedi út és a Róbert-Károly körút közötti rész, valamint a Domusz mögötti néhány kisutca. Megtiszteltetés, hogy városatya lehetek abban a kerületben, ahol két évtizede élek.
Leginkább a közbeszerzések átláthatóságát, olcsóbbá tételét szeretnénk elérni és azt, hogy ezáltal létrejöjjenek olyan források, melyekkel a programjainkat finanszírozni tudjuk majd.

Országos tendencia, hogy a közbeszerzéseket olcsóbbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni. Ez nem csak jogszabályi kérdés. A cégeknek olyan környezetet kell teremteni, hogy elhiggyék érdemes pályázni, mert a közbeszerzések nincsenek előre lezsírozva. Nagyon sok olyan kis- és középvállalkozóval beszéltem, akik azt mondták, ők sokkal olcsóbban tudnának dolgozni.

De ki hiszi el, hogy az MSZP-s önkormányzatoknál nincsen minden előre leegyeztetve, hogy van értelme  pályázni, pályázati díjakat befizetni? Ezen a kultúrán kell elsősorban változtatnunk. Jobban meg kell hirdetni a beruházásokat, hogy ne csak egy adott körhöz jussanak el a pályázati kiírások, hanem azokhoz is, akik olcsón és jól tudnak dolgozni.

A XIII. kerület Közép-Európa legmodernebb városrésze kell, hogy legyen. Erre most minden esélyünk megvan. A kormány elmúlt száz napjából azt látom: olyan lendületet kap az elkövetkezendő négy évben az ország, ami kiváló lehetőségeket tartogat a kerületnek.

Milyen formában szeretnék kihasználni ezeket a lehetőségeket?

Az egyik az ún. „gondoskodó kerület”. A szociális ellátás területén nagyon sok információval rendelkezünk, viszont nem használjuk ki azokat. Jelenleg nem a szociális rendszer keresi meg a rászorulókat, hanem a rászorulók - ha van kedvük és nem szégyenkeznek - bemennek az önkormányzatba ilyen-olyan segélyt kérni. Ezt meg kell fordítani, tehát a szociális rendszer kell, hogy megtalálja a rászorulókat.

"A modern, az szép.” Mindenképpen folytatni kell a sétálóutcák kialakítását. Ezt össze kell kötni  a parkolóházak, mélygarázsok építésével. Ehhez rengeteg forrás kell, ezt is a közbeszerzések olcsóbbá tételétől várjuk.

Ami modern, az olcsó is. Középtávon nemcsak, hogy fel kell újítanunk a kerület összes panelházát, hanem ezt a programot be is kell fejeznünk. Látnunk kell hol van a vége a panelok felújításának, mikor mondjuk azt, hogy már az összes kerületi panelházat a mai kor színvonala szerint felújítottuk.

Angyalföld hagyományosan szocialista kerület. Számít arra, hogy megtörik ezt a hagyományt?

Igen. Nagyon sok hagyományosan szocialista város ma már fideszes vezetésű. Például korábban a szocialisták elképzelni se tudták, hogy Pécset a Fidesz vezesse, és most mégis ez a helyzet. Ugyanakkor jó esélyünk van akár Szegeden, Nyíregyházon és Miskolcon is. Vagy olyan budapesti kerület, mint Kőbánya, ami korábban szocialista fellegvárnak számított és most a tavaszi  választáson már az első fordulóban majdnem sikerült győzelmet aratnunk. Nagy szocialista bástyák ma már nincsenek, sorra dőlnek be.

Miben látja ennek az okát?

Látják azt az emberek: ma már lehet másképpen is kormányozni. Egészen addig, amíg Tóth Józsefék voltak hatalmon, jöttek a megszorítások, a 13. havi nyugdíj eltörlése, stb. Most kiderült,  bevezethető a bankadó intézménye. Volt egy kis felhajtás körülötte, de kiderült, ha mi meg tudtuk csinálni, akkor meg tudják csinálni a britek, a horvátok, és sorolhatnám tovább azt a nyolc országot, ahol be akarják ezt vezetni.

Lehet a hiteleseknek  törvényt alkotni, nem csak etikai kódexet. Az egyszerűsített foglalkoztatást is be lehet vezetni máshogyan, és így tovább. Lehet cselekedni még ebben a nehéz helyzetben is. Négy éven keresztül gyakorlatilag nem volt kormányzás, de ez az állapot megszűnt. Lehet, ez jó irány lehet, rossz. De, hogy megyünk valamerre, az egészen biztos. Bízom benne, hogy látják az emberek, van értelme változtatni és kell is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását