2024. március 29. - Auguszta

Művészi vérfrissítés a város közterein

Egy maréknyi alkotóművésznek köszönhetően számos köztér megújult. A színek impulzivitásáról és üdeségéről Megyeri Andrást, a Színes Város Projekt életre hívóját kérdeztük.
2010. szeptember 12. vasárnap 13:54 - Fontos Erzsébet
Milyen fő célkitűzése van a Világ-Kép Kulturális Egyesületnek?

Kép a világra
A kiválasztott helyszíneken állami és civil szervezetek és a versenyszféra együttműködését kívánjuk elérni. Párbeszéd kialakítására törekszünk döntéshozók és alkotóközösségek, támogatók valamint várostervezők és városlakók között.

www.szinesvaros.hu
Az egyesület menedzsment feladatot lát el, mely során az alkotóművészek munkáját támogatja és koordinálja.

Mely köztereken tudtátok kivitelezni az egyesület által elképzelt projekteket?


A Színes Város Projekt keretében befejeztük a Flórián teret és az V. kerületi Városparkon belül a Tűzoltóság tűzfalát. A Moszkva térrel a héten készülünk el, ami a hétvégén átadásra kerül.

Mit éreznétek akkor, ha egy amatőr suhanc összefújná az egyik alkotást?

Nem vagyunk az adok-kapok harc híve, így inkább újra lefestenénk a felületet.

A kezdeményezéseteket a városvezetés támogatja. Mi az oka ennek, a többi alkotótársatoknál erélyesebbek vagytok, esetleg jobb kapcsolatrendszerrel rendelkeztek?


Kizárt, hogy azért támogatják az ötleteinket, mert elismertebb vagy jobb alkotók lennénk, mint mások. A városvezetés tagjai közül senkit nem ismerünk, és nem rendelkezünk kitűnő kapcsolatrendszerrel. Az elért eredményeket annak köszönthetjük, hogy tiszta szándékkal,sok munkával és alázattal álltunk neki a feladatnak. Pályáztunk, igyekeztünk összefogni az alkotókat és végigküzdöttük magunkat a bürokrácia útvesztőin. Támogatói nyilatkozatokat szereztünk nonprofit szervezetektől. Látványterveinket eljuttattuk a különböző szakmai osztályokhoz, bizottságokhoz. Mindemellett pályázati sikereinket a megfelelő helyen (pl.: fővárosi önkormányzat) közöltük. A városvezetés csupán jóváhagyta, hogy a szürke falak színbe öltözzenek és így pozitív impulzusokat generálhassanak.

Sokat számított, hogy sikerült az állami és civil szféra közötti együttműködést kialakítani. A Norvég Civil Alapnál pályáztunk és a Dulux világvezető színes festékgyártó cég támogatása is fontos volt.

Szerinted a képviselőknek milyen előnye származott abból, hogy segítették a Színes Város Projektet?

A III.kerület esetében nagy az áthaladó forgalom. Az önkormányzatnak érdeke, hogy élményt adjon az embereknek. Ez előnyt jelent a város számára.A festett területeken nem jelentek meg firkák, aminek igazán örülünk, így lemosásra sem kell költeni az önkormányzatnak.

Az emberek nyolcvan-kilencven százaléka elégedett az alkotásokkal. Általában a művészektől, ízlésbeli és felfogásbeli különbözőségből táplálkozó kritikákat kapunk. A graffitit igazán szeretem, de a kettő egészen más. Ott sprayvel dolgoznak és fontos a karakteres önkifejezés. Ezek a falfestmények hengerrel, ecsettel készülnek és az emberek jókedvét hivatottak szolgálni.

Milyen egyéb elképzelések megvalósítását tervezitek?

A közeljövőre vonatkozó célunk a III.kerület köztereinek színesítése. Vidéki városoktól, egyéb budapesti kerületektől és cégektől is várjuk az érdeklődést. Számítunk a felajánlásokra, de addig is sok feladat vár ránk. Szeretnénk, ha egyes köztéri alkotásokat örökbefogadna egy-egy támogató, így lehetőséget teremtene a festmények és szobrok megvalósítására és fenntartására.

Mit gondolsz, megvalósulhatnak az elgondolásaitok?

A várostól csupán engedélyekre számíthatunk. Elképzelhető, hogy a Dulux világvezető színes festékgyártó cégtől továbbra is kapunk támogatást. Ellenben nem várhatjuk el, hogy az alkotók vagy akár az egyesület részéről a menedzsment hosszútávon is önkéntes alapon működjön. Sokat tanultunk az elmúlt időszakban, ezeket igyekeztünk integrálni a munkánkba. Megértünk a továbblépésre és a fejlődésre. A jövőbeli tervekhez az egyesületnek meg kell teremtenie a szükséges anyagi forrásokat.

Mit gondolsz, a jövőbeni városvezetés támogatja majd a művészi felvetéseiteket?

Minden esetben a városvezetéssel kell egyeztetnünk és tőlük kell engedélyeket kérnünk. Nem csinálunk politikai kérdést a munkából. A város érdekeit tartjuk szem előtt, így a képviselőkkel közösek a céljaink.

A városvezetés támogatásából következtethetünk arra, hogy ezentúl nagyobb anyagi előnyökben részesülhetnek a különféle alkotóműhelyek?

Az egyesület számos alkotóműhellyel szövetkezik. Közel hatvanan dolgoztak közvetlenül a művek megvalósulásán és a háttérmunkán. Reméljük, hogy a városvezetés idővel több színesítésre felhasználható legál felületet alakít ki, ezáltal szabadon alkothat mindenki és kizárhatjuk az eddigi, problémás rendőri fellépéseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását