2024. április 25. - Márk

B.Nagy: "Mögöttem áll a kormány és a jelenlegi gazdaságpolitika"

Botka László, Szeged polgármestere lapunknak a személye ellen irányuló negatív kampányra panaszkodott. B.Nagy Lászlót, Botka Fideszes ellenfelét az állítás igazságtartalmáról kérdeztük.
2010. szeptember 10. péntek 12:35 - Fontos Erzsébet
Ön kijelentette, hogy Szeged gazdálkodása negatív spirálba került. A publikus adatok elemzése alapján az önkormányzat 2009-es hiánya meghaladta a 12,6 milliárd forintot. Miből halmozódott fel ez a költségvetési hiány?

Beszűkült mozgásterek
Hozzátetette: a hiányt finanszíroznia kell a városnak, amit a Botka-féle városvezetés csak hitelből, vagy adóemelésből tudna megvalósítani. Ha egy 70 milliárdos költségvetésű városnak közel 40%-os az eladósodottsága, akkor az olyan plusz terhet jelent, amit már nem lehet kitermelni. Ezeket a hiteleket ugyanis vissza kell fizetni. Így nincs mozgástér a befektetők Szegedre csábítására sem.

www.bnl.hu
Bevételi források a különféle adónemek, és az állam által, kötelező feladatok ellátására biztosított források. Emellett a kimeneti oldalon az önkormányzati működéssel jelentkező kiadások jelentkeznek. Az említett összeg a működési bevétel és kiadás közötti hiányt foglalja magában.

Botka László azt mondta, hogy ön negatív kampányt folytat ellene és olyan információkkal vádolja, ami hazugság. Igaz ez?

Egyáltalán nem szeretnék szerepet vállalni bármiféle negatív kampányban. Nem tudom a polgármester úr mire gondolt. Az általam említett adatok az önkormányzat megjelentett zárszámadásából származnak. Ezeket az információkat nem magam találtam ki és Botka László személye ellen nem mondtam negatív kritikát. Egyedül a sajtó érdeklődése kapcsán kijelentettem, hogy helytelen Botka közgyűlési üléseken tanúsított hangneme. Kizárólagosan a szegedi önkormányzat gazdálkodását kritizáltam.

Jövő év január 1-től bevezethetik a "Szeged-pótlékot" a város közalkalmazottként tevékenykedő összes pedagógusa érdekében. Ön szerint ez a kezdeményezé valóban kivitelezhető vagy csupán kampányfogás?

A bejelentés időpontja feltételezheti, hogy a béremelés esetlegesen a kampányfogás része. Ellenben tény, hogy Szegeden és az országban a munkavállalók teljesítményével nincs egyenlő arányban a bérezés. Ha én leszek a jövőbeni polgármester, akkor Botka László elképzelését betartom. Annak ellenére, hogy nem látom az ígéretek fedezését biztosító bevételi forrást és a jogszabályi hátteret.

Önnek milyen jövőbeli elképzelései vannak Szeged jelképének, a Virág Cukrászda kilátástalan helyzetének javítására?

A Virág Cukrászda sajnálatos módon felszámolás alatt áll. A regnáló polgármester és a közgyűlés megszavazta az ingatlan visszavásárlását. Azonban nem vették figyelembe, hogy a régi üzemeltetést illetően számos szabálytalanság történt. Az önkormányzatnak nem feltétlenül jelentett ésszerű megoldást a cukrászda megvásárlása. Mégis, mindent megteszek annak érdekében, hogy Szeged egyik jelképe újra működhessen.

Ön milyen előnyökkel rendelkezik, amivel esetlegesen legyőzheti Botka Lászlót?


Teljesen más elképzelésem van a sikeres önkormányzati működésről. A jelenlegi gazdaságpolitika és a hozzá kapcsolódó pazarlás irányvonalát nem követem. Szegeden a célok megvalósítását lehetővé tevő módszertan számtalan bizalmatlanságra ad okot.

Előnyöm, hogy mögöttem áll a kormány és a jelenlegi gazdaságpolitikai irányvonal is. Összhangban állok a mostani, politikai hatalommal.

Botka László nyilatkozatában kijelentette, értetlenül áll az előtt, hogy ön semmiféle politikai- és közigazgatási tapasztalattal akarja irányítani Szegedet . Ön szerint a Fidesz hatalmi pozíciójából adódóan megengedheti magának azt, hogy a város által ismeretlen jelöltet állítson?

Nem helytálló Botka ismeretlenségemre tett megjegyzése. Eddigi tevékenységem szorosan kapcsolódik a gazdasági élethez és városvezetéshez. Az irányítást és a gazdasági folyamatok elemzését illetően rendelkezem akkora rutinnal, mint a jelenlegi polgármester. Tény, hogy az eredményes vezetéshez nem csupán a polgármester szükséges, hanem a megfelelő szakemberekkel való hatékony együttműködés. Eddig csak előnyét észleltem annak, hogy évtizedekig nem vettem részt a közigazgatás történéseiben és a politikában

Ha Önt megválasztják polgármesternek, akkor Botka László eddigi munkájára építkezne vagy azt semmibe véve egy teljesen új irányvonalat képviselne?


Nem lenne ildomos, hogy ha az eddig létrehozott és folyamatban levő beruházásokat semmibe venném és leállítanám. A megvalósult elképzelések megfelelő alapot adnak a további fejlődésnek.

Leszögezem, hogy mindenáron befejezzük az elkezdett építkezéseket. Ezek a beruházások nagy gazdasági terhet jelentenek a költségvetésnek, ennek ellenére hatékonyan kigazdálkodhatjuk a szükséges pénzösszegeket. A választópolgárok döntenek arról, hogy milyen irányba haladjon Szeged.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását