2024. április 25. - Márk

Szombaton kezdődnek a munkácsi várjátékok

Második alkalommal rendeznek 2010. szeptember 4-én, szombaton várjátékokat a kárpátaljai Munkácson magyarországi és ukrajnai szereplők részvételével.
2010. augusztus 31. kedd 07:56 - HírExtra
Egésznapos, gazdag hagyományőrző és kulturális programmal várja a munkácsi várban az ukrajnai és magyarországi érdeklődőket a játékokat szervező munkácsi városi önkormányzat, az ungvári magyar főkonzulátus és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület.

A rendezvényt ismertetve Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere az ungvári magyar főkonzulátuson hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta: tekintettel arra, hogy a tavaly első ízben bemutatott várjátékok nagy sikert arattak, színesítették Kárpátalja kulturális életét, kivívták a kárpátaljai magyar és ukrán lakosság osztatlan elismerését, a szervezők úgy döntöttek, folytatják a várjátékok megrendezését.

Hozzátette: a soknemzetiségű Munkácson jelentős számú magyar közösség él, ezért a város önkormányzata támogatja, hogy rendszeressé váljanak a várjátékok. Annál is inkább, mivel ez a rendezvény – a magyar hagyományok és kultúra ápolása mellett – részét képezi a határon átnyúló ukrán-magyar kulturális együttműködésnek.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a várjátékoknak is köszönhetően egyre többen keresik fel a munkácsi várat és a várost mind Ukrajnából, mind Magyarországról. Egyúttal bejelentette, hogy a várjátékok napján ingyenes lesz a vár látogatása.

Viczián Tamás, az ungvári magyar főkonzulátus vezető konzulja elmondta, hogy a közép-európai idő szerint 10.30-kor kezdődő munkácsi várjátékokon a solymári barantások, a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, kijevi ukrán és dabasi hagyományőrzők, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők mutatják be harcművészetüket.

Az ügyességi bemutatók között a miskolci gólyalábasok, a solymári Cédrus táncegyüttes és a dabasi Ezüstlant énekegyüttes szórakoztatja a közönséget. Este a Show Time című musicalból mutatnak be részleteket világbajnok magyar táncosok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását