2024. április 25. - Márk

A Jobbik szerint Schmitt kijátssza az alkotmányt

A Jobbik az alkotmány kijátszásának és az Országgyűlés méltóságát sértő lépésnek tartja, hogy Sólyom László helyett a pénteken hivatalba lépő köztársasági elnöknek, Schmitt Pálnak küldik el az utolsó parlamenti ülésnapon elfogadott jogszabályokat.
2010. augusztus 5. csütörtök 13:44 - HírExtra
Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte, hogy a kormánytöbbség ezt megelőzően "több hétig húzta" a médiát és a hírközlést szabályozó törvénymódosítás zárószavazását, s mindezt azért, mert a Fidesz "jó eséllyel" tartott attól, hogy Sólyom László államfő azt alkotmányos normakontrollra küldi.

Hozzátette: az alkotmány értelmében a házelnök nem mérlegelhette volna a javaslat aláírását, azt azonnal meg kellett volna küldenie a köztársasági elnöknek.

A politikus kifogásolta továbbá, hogy a kormánypártok "nyilvánvalóan házszabályellenesen (...) csempésztek" módosító indítványokat a médiát szabályozó törvénymódosításhoz, így például az utolsó pillanatban mentették meg a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciáján létrehozott "pártrádiókat".

Novák Előd szerint Schmitt Pál házelnöki munkájával az "elmúlt húsz év gyakorlatát folytatta", mivel a kormánypártok az elmúlt két hónapban rendszeresen megsértették az Országgyűlés házszabályát.
A képviselő pártja egyik legnagyobb sérelmének nevezte, hogy az Országgyűlés "képviselők néhány tucatnyi összejövetelévé" degradálódott. A Jobbik újra engedélyezné az üléstermen belüli szabad forgatás lehetőségét, mivel a hivatalos televíziós közvetítések nem adják vissza az ott folyó "zsibvásárt" - fűzte hozzá.

A jobbikos politikus emlékeztetett továbbá arra, hogy pártja eltörölné a képviselők helyettesítését a parlamenti bizottságokban, az általuk benyújtott házszabály-módosítási javaslat szerint a jövőben egyetlen képviselő helyett sem szavazhatna valamelyik társa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását